Uit het hoofd en in beweging!

Uit het hoofd en in beweging!

05 maart 2021 | Wandelen

 

Positieve boost

Er wordt momenteel enorm veel gewandeld in Nederland. Dat is ook niet zo raar, wandelen is een simpele en effectieve manier om je gezondheid, humeur en geest een positieve boost te geven! 

Wandelen is voor veel mensen mogelijk. Je hebt geen dure sportuitrusting nodig, het kan altijd, overal en alleen of samen. En in deze coronaperiode geeft het de mogelijkheid om (op gepaste afstand) met iemand af te spreken.

Of het nou een ‘blokje om’ is door de wijk of een lange wandeling door het bos, wandelen brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee.  

Mentale ruimte

Wandelen heeft een positief effect op het humeur. Wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen bekijkt maak je serotine aan, dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. De combinatie beweging en natuur is dus ideaal. 

Natuur raakt veel mensen. Buitensportliefhebbers zullen dat zeker (h)erkennen. Zo is alleen al kijken naar groen rustgevend en zorgt het ervoor dat het stresshormoon in het bloed verlaagd wordt. Natuur biedt een gevoel van comfort, ruimte om te ontspannen en rust. Het kan bewondering oproepen, een schoonheidservaring geven en zelfs een zingevende rol spelen.

Natuur kan je ook uitdagen, energie en inspiratie brengen, ondersteunen en helpen om persoonlijke (buitensport)doelen te creeëren. 

Door te bewegen in de natuur komt er ook beweging in je gedachten. Je aandacht verplaatst zich van je hoofd naar je lijf waardoor er ruimte komt in je hoofd. Doordat je letterlijk eens een ander pad volgt kom je op andere beelden en nieuwe gedachten. 

Gezelschap

Coronamaatregelen maken het moeilijker om ‘zomaar’ op pad te gaan met een groep vrienden of familie, maar gelukkig kunnen we wel samen buiten wandelen! Het hebben van contact en de verbondenheid met anderen één van de belangrijkste menselijke behoeften. 

Door samen te wandelen heb je de mogelijkheid om je dierbaren weer te zien en uitgebreid bij te praten. Daarnaast deel je zo een ervaring en kun jullie je beiden weer opladen en van de ‘wandelvibes’ genieten.

Fysieke gezondheidsvoordelen

Wist je dat dagelijks minstens een half uur lopen je al helpt om een solide weerstand op te bouwen? 

Wandelen zorgt voor sterke botten en spieren en heeft een gunstige invloed op de conditie van je hart- en bloedvaten. Het heeft een positief effect op je hersens en kan het helpen tegen overgewicht.

Ook stimuleert het je dag- en nachtrimte. Door veel tijd in de buitenlucht door te brengen voelt je lichaam vanzelf aan wanneer het donker wordt en zal het moe worden. De beweging van die dag zorgt daarnaast voor een voldaan en rustig gevoel, waardoor in- en doorslapen beter lukt. 

Gelukkig brengt wandelen vrijwel geen risico op blessures met zich mee. Houd een normaal tempo aan, neem bij een lange wandeling de tijd voor een warming-up en investeer eventueel in een paar goede wandelschoenen en wandelsokken. 

Zo kan een dagelijkse wandeling van een half uur al een prachtig doel zijn en een je positieve boost geven tijdens de lockdownperiode!

 

 

 

 

 

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.