Urban Walking

Urban Walking

19 maart 2021 | Wandelen

Ondanks de voorzichtige openstelling van de winkels is het op veel plekken in de stad nog steeds stil op straat. Ook in Utrecht en Amsterdam, waar onze beide winkels te vinden zijn, kun je nog genoeg rustige plekken vinden. Een uitgelezen kans om deze steden (opnieuw) te ontdekken, want 020 en 030 hebben vele gezichten. Binnensteden vol historische architectuur en wereldberoemde grachten. Sporen van de industriële revolutie: het spoorwegverleden in Utrecht, en resten van de scheepvaartindustrie in Amsterdam.

Ook moderne architectuur is er in overvloed en vormt een bijzonder of provocatief contrast met de oude binnenstad. En misschien is het je tijdens dagelijkse ommetjes in je eigen stad of dorp wel eens opgevallen dat er overal kleine of grote uitingen van street art te vinden zijn: graffiti, muurschilderingen, stickers en posters die tot nadenken stemmen. Street art is uiteraard ook in Amsterdam en Utrecht terug te vinden. Bruggen, blinde muren, elektriciteitshuisjes en prullenbakken vormen het canvas voor deze kunstvorm.

Of je nu in één van beide steden woont, of op bezoek bent in onze winkels, neem eens de tijd om een eind door de stad te wandelen. Te voet zie je immers het meest. Trek een lekker paar schoenen aan, grijp je camera of telefoon en ga op pad! Wij geven je hieronder graag een aantal ideeën voor een inspirerende stadswandeling.


Utrecht: historie, moderne architectuur en een stukje natuur
De Dom, de Unesco Werelderfgoed werven aan de Oudegracht, de stille hofjes in de oude binnenstad en de groene singels: dat is het algemeen bekende beeld van Utrecht. Maar buiten de oude binnenstad kun je je vergapen aan een grote diversiteit aan moderne architectuur. Deze wandeling brengt je van de middeleeuwse sferen van de Oudegracht naar de hypermoderne Uithof.

Zigzag over de oude werven van de Oude- en Nieuwegracht richting de groene Maliesingel en het statige Wilhelminapark. Maak vanaf de Prins Hendriklaan een kleine omweg naar de Saenredamstraat, waar je op een zijgevel een schitterende muurschildering vindt van het Utrechtse street artcollectief De Strakke Hand. De muurschildering is gebaseerd op het schilderij Het Schip en Het Koor van Pieter Saenredam (!). Heel even lijkt het alsof je de kerk kunt binnenstappen, zo realistisch is het.

Via het Rietveld- Schröderhuis, hét hoogtepunt van De Stijl dat je natuurlijk niet mag missen op deze architectuurwandeling, loop je door naar de rustige buitenwijk Rijnsweerd. Midden tussen de jaren ’70 bungalows vind je daar de Apenrots, een nogal bizar ontworpen villa die z’n naam zeker eer aandoet. Al snel komt de hoogbouw van de Uithof (tegenwoordig Utrecht Science Park) in zicht. Architecten als Rem Koolhaas hebben hun stempel gedrukt op de gebouwen van de Utrechtse universiteit en hogeschool. Het kleurrijke Casa Confetti, het Minnaertgebouw en Heijmans van der Berghgebouw zijn een feestje voor de moderne architectuurliefhebber. Pak je camera en ga op jacht naar strakke lijnen, glazen gevels, en gewaagde combinaties van materiaal en kleur. Uitgespeeld op de Uithof en even behoefte aan wat groen op je heen? Vanaf de universiteitscampus wandel je zo richting Amelisweerd, de achtertuin van Utrecht. Met een beetje geluk heb je op een rustige dag de lange groene lanen, bospaadjes en weilandjes voor jezelf.

Utrecht: van het moderne stationsgebied naar de oude spoorwegindustrie
Meer zin in een mix van architectuur, oude industrie en street art? Steek dan bij Utrecht Centraal het vernieuwde stationsplein met het Bollendak over –eventueel met een korte omweg naar het bijzondere gebouw van het Stadskantoor van de gemeente Utrecht- richting de Daalsebuurt. In deze wijk lieten de grote spoorwegmaatschappijen uit de 19e eeuw hun arbeiders wonen, die in de grote werkplaatsen bouwden aan treinstellen, motoren en ander zwaar spoormaterieel. Aan de Tweede Daalsedijk, Concordiastraat en verderop bij station Zuilen zijn de werkplaatsen en fabriekshallen nog te vinden. Een aantal daarvan krijgen op dit moment een herbestemming.

In de kleine straatjes tussen de Amsterdamsestraatweg en het spoor zijn allerlei uitingen van street art te vinden. Zo stuit je (o.a. aan de Meidoornstraat) op een aantal muurschilderingen van de bekende Utrechtse artiest De Verfdokter. Ze bestaan uit een aantal historische treinstellen en werden op initiatief van de bewoners –vaak nazaten van het Werkspoorpersoneel- gemaakt. Met een klein uitstapje naar de hoek Amsterdamsestraatweg/Mimosastraat kom je ook de Boekenkast tegen van andere Utrechtse artists: Janisdeman en Deef Feed. Zij schilderden een blinde gevel vol met boeken die buurtbewoners als favoriet hadden opgegeven. Je wandeling door de straatjes van de Daalsebuurt eindigt bij de Werkspoorkathedraal (vlakbij station Zuilen).

Op het moment van schrijven (maart 2021) is deze gigantische fabriekshal nog gesloten, maar hopelijk is het binnenkort weer mogelijk om de binnenkant ervan te bekijken en met een lekker drankje aan het water uit te rusten van deze wandeling!


Amsterdam: van oude eilanden en hypermoderne oever naar NDSM
Stap je onze winkel uit in Amsterdam, dan sta je meteen in de Haarlemmerstraat. Of je steekt over naar de Haarlemmerdijk waar het nog steeds levendig aanvoelt door alle kleine levensmiddelenzaken en horeca uit alle windstreken. Haal een beker koffie (of nog beter: neem je eigen thermosbeker mee en laat ‘m vullen) en loop onder het spoor door. Hier begint een ontdekkingstocht langs de oude pakhuizen, werfjes, grachten en loodsen op de Westelijke Eilanden. Iets minder bekend dan de grote grachten in het centrum, maar daarom niet minder mooi!

Amsterdam is natuurlijk meer dan grachten en gevels. Vanaf de Westelijke Eilanden sta je zomaar ineens aan het IJ en lijkt het oude centrum ineens ver weg. Een spectaculaire doorkijk op het IJdock geeft je het gevoel in een futuristische stad rond te lopen. Een klein stukje verderop ligt de Pontsteiger met het gelijknamige gebouw (in de volksmond ook wel Toiletblok of Schijthuis genoemd). Wat je er ook van vindt, het kolossale gebouw is een blikvanger van de moderne skyline van Amsterdam en is het zeker waard om van dichtbij te bekijken en te fotograferen.

Vanaf de Pontsteiger (of vanaf het IJdock of Centraal Station) pak je de pont naar de NDSM-werf, dé street art hotspot van Amsterdam. Hoewel dit industriële stukje van de stad in rap tempo wordt volgebouwd, is hier nog genoeg te zien. In de oude loodsen waar vroeger de schepen gereed werden gemaakt voor een behouden vaart zijn nog veel creatievelingen te vinden. De blikvanger van NDSM is de gigantische muurschildering Let Me Be Myself van de Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra. Vanaf grote hoogte staart Anne Frank op je neer in een indrukwekkende mix van zwart-witbeeld met kleurrijk mozaïek. Even verderop vind je een dubbelportret van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan, van kunstenaarsduo Telmo Miel.

Grote kans dat je op NDSM grafitti artists aan het werk ziet. Muren en oude containers zijn een geliefde plek. Pieces worden snel weer overgeschilderd om plaats te maken voor nieuwe kunstwerken. Verspreid over het hele terrein vind je ook andere vormen van straatkunst: installaties, omgebouwde oude tramwagons, en in alle hoeken en gaten honderden en nog eens honderden stickers en posters. Eindig je wandeling aan de oever van het IJ, en bekijk de stad eens vanaf een bankje aan deze kant van het water. Een heerlijke plek om bij te komen van alle opgedane indrukken.


Amsterdam: street art hunting in Oost.
Wil je liever het centrum uit en de wijk in? Dan zijn de murals in Amsterdam Oost een aanrader. Vlakbij station Amstel (of metrohalte Wibautstraat, zuidelijke uitgang bij de Platanenweg) vind je, recht tegenover het spoor, een aantal geweldig mooie muurschilderingen gemaakt door nationale en internationale kunstenaars. Loop door richting station Muiderpoort, waar je –als het goed is- de Dokwerker van het bekende street art-collectief Kamp Seedorf terug kunt vinden. Kamp Seedorf is verantwoordelijk voor deze bijdrage aan de 80e herdenking van de Februaristaking. Hun handgeschilderde posters (dus ook de Dokwerker) zijn wel kwetsbaar, raken snel beschadigd of worden snel weer verwijderd. Geen garantie dus dat je 'm nog kunt bewonderen!

Maak een lunchstop in de Javastraat en loop door richting het uitgestrekte Flevopark. Buiten het park, onder de brug bij de Zuiderzeeweg, vind je een hotspot voor skaters die bol staat van de graffiti en street art. Ook hier loop je de kans om mensen aan een nieuwe piece te zien werken.

Dol op Amsterdamse sporters? Maak dan vooral de lange oversteek naar het Zeeburgereiland. Aan de Bob Haarmslaan vind je nog een kunstwerk van Kamp Seedorf, waarop sporthelden zoals Ruud Gullit, Gerrie Knetemann, Rocky Hehakaja en Lucia Rijker vereeuwigd zijn. Deze (overigens wel permanente) muurschildering ligt aan de route van tram 26, die je weer terugbrengt naar het Centraal Station.

Geïnspireerd geraakt? Bekijk onze pagina met leuke en handige producten voor je Urban Walk.

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.