01 Huib loopt de Camino

Schrijver Huib Afman loopt vanaf 15 juni van Lourdes naar Santiago de Compostella. Wekelijks lees je hier een korte update en plaatsen we zijn column. Wij sponsoren in samenwerking leveranciers een deel van Huib z’n uitrusting. Wil je hem op de voet volgen, dan kan dat via zijn instagram-account huib.loopt. 

Door Kathmandu gesponsord!

Duizend kilometer lopen naar Santiago

Je besluit natuurlijk niet van vandaag op morgen dat je de camino naar Santiago de Compostella wilt lopen. Zoiets is een proces van maanden, zo niet langer. Je wilt je namelijk goed inlezen, moet bovendien tijd vrijmaken om te trainen en je wilt natuurlijk in een prettige wandeluitrusting aan de start verschijnen. Ook dat kost tijd. Toch heb ik geen moment aan mijn besluit getwijfeld om de camino naar Santiago te lopen. Eind 2019 verbleef ik als artist in residence een tijdje in Spanje, waar ik een Nederlandse collega leerde kennen. Of ik een keer met haar mee ging wandelen. En zo beklom ik voor het eerst in mijn leven een berg – ongetraind en op afgetrapte sneakers. Het was een eyeopener. De rest is geschiedenis. Als schrijver ben ik wel gewend om hele dagen opgevouwen achter mijn laptop te zitten, maar covid veranderde alles. Ook voor mij hakten de lockdowns erin, terwijl de herinnering aan die wandeling in Spanje hardnekkig bleef. Ik moest weg. Mijn huis uit. Inspiratie opdoen. Strandwandelingen maken. De stad uit. Loskomen.  

Om Santiago de Compostella te voet te bereiken, kun je terugvallen op een eeuwenoud netwerk van pelgrimswegen door Europa. Het bekendste gedeelte van dat wegenweb voert door noord-Spanje en wordt jaarlijks door meer dan 100.000 mensen gelopen. Vroeger vanuit religieuze motieven, tegenwoordig vooral omwille van zelfreflectie of de sportieve prestatie. Vanaf de Frans-Spaanse grens zijn er twee hoofdroutes naar Santiago: vanaf Irun volg je de camino del norte of vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port volg je de camino francés. Een derde traject begint in de Pyreneeën bij Col de Somport en voegt zich ter hoogte van Pamplona bij de camino francés. Die derde route, de camino aragonés, ga ik lopen. En om het nog wat overzichtelijker te maken, vertrek ik vanuit Lourdes. Waarom? Omdat ik dan bijna duizend kilometer loop. En met twee bedevaartsoorden als begin- en eindpunt, is er natuurlijk ook wat te zeggen voor de symboliek.

De voorbereidingen liggen inmiddels achter me. Er viel genoeg te lezen over de Spaanse tocht der tochten. Ik startte een crowdfundingsactie om een deel van de reis te bekostigen en vroeg buitensportwinkel Kathmandu in Utrecht om mijn uitrusting te sponsoren. Vandaag pak ik mijn Lowe Alpine rugzak in en trek ik mijn wandelschoenen aan. Ik heb ze ingelopen. Degelijke stappers van Hanwag zijn het, ogen robuust maar dragen vederlicht, zitten als gegoten. Over de deskundigheid van het personeel van Kathmandu niets dan lof. Het verkregen inzicht neem ik morgen dankbaar mee, op weg naar Santiago. Verdiep je je in een langeafstandsroute, dan valt alle stadse opsmuk weg. Alles draait ineens om comfort en zo min mogelijk gewicht. De sneldrogende handdoeken van mircovezel zijn daar een optimaal bewijs van. Of neem de buff voor in de nek. Ziet er niet uit, maar beschermt uitstekend tegen de schroeiende zon boven de Meseta. En dan gaat er nog een wereld van verschil schuil achter het type T-shirt dat je aantrekt. Katoen is not done. Eenmaal bezweet, blijft het plakken en kan het gaan broeien. Liever een synthetisch shirtje dus.  Weegt niets, droogt snel, maar houdt dan wel weer geurtjes vast. De onbetwiste koning van de trekking-T-shirts blijkt van wol te zijn gemaakt. Wol? Ja, wol. Ademt natuurlijk, reguleert de lichaamswarmte en ruikt niet. Er gaat een wereld voor me open. En dan moet het echte lopen nog beginnen. Het komt vast goed. Daar heb ik alle vertrouwen in. Pase lo que pase, zeggen ze in Spanje.

Gesponserde producten Kathmandu

Schrijver Huib Afman loopt vanaf 15 juni van Lourdes naar Santiago de Compostella. Wekelijks lees je hier een korte update en plaatsen we zijn column voor Seasons online. Wij sponsoren een deel van Huib z’n uitrusting. Wil je hem op de voet volgen, dan kan dat via zijn instagram-account huib.loopt.  

Huibs keuzes:

afbeelding voor product Hanwag Gritstone II GTX 201500-007064 wandelschoenen heren
Hanwag Gritstone II GTX 201500-007064 wandelschoenen heren
194.95
afbeelding voor product Lowe Alpine Altus 42 Large FMQ-11-BN-42-L dagrugzakken
Lowe Alpine Altus 42 Large FMQ-11-BN-42-L dagrugzakken
169.95
afbeelding voor product Care Plus Bug Sheet 33706 klamboe
Care Plus Bug Sheet 33706 klamboe
12.95
afbeelding voor product Rubytec Terre Compact Towel  Medium RU10820M toiletartikelen
Rubytec Terre Compact Towel Medium RU10820M toiletartikelen
14.95
afbeelding voor product Stow & Go Packaway Jacket Uni JAC077-Navy jassen
Stow & Go Packaway Jacket Uni JAC077-Navy jassen
39.95
afbeelding voor product Patagonia Capilene Cool Daily Graphic Shirt 45235-LYRX shirts en tops
Patagonia Capilene Cool Daily Graphic Shirt 45235-LYRX shirts en tops
44.95
afbeelding voor product Patagonia Capilene Cool Daily Graphic Shirt 45235-PLFE shirts en tops
Patagonia Capilene Cool Daily Graphic Shirt 45235-PLFE shirts en tops
44.95
Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.