Waterproofing door Rab

Waterproofing door Rab

27 november 2023 | Tips

1. Waterdichte kleding: vroeger en nu

Eerst werden stoffen behandeld met oliën en wassen om water af te stoten. Deze behandelingen waren echter vaak zwaar voor de stof en moesten regelmatig opnieuw worden aangebracht. Tegenwoordig maken we gebruik van dunne waterdichte membranen in onze stoffen. Deze membranen zijn zo ontworpen dat ze een bepaalde hoeveelheid vocht, zoals zweet, doorlaten. Dit resulteert in een comfortabeler kledingstuk. Vaak wordt er een duurzame waterafstotende behandeling (DWR) toegepast op de buitenste stoflaag. Dit helpt om de waterdichtheid en ademend vermogen van het kledingstuk te behouden en zorgt ervoor dat het membraan zo efficiënt mogelijk werkt. Maar daarover later meer.

2. Hoe maak je een waterdichte barrière

Er zijn twee manieren waarop we een gewone stof waterdicht kunnen maken.

  
1. Waterdichte Coatings
De allereerste ademende, waterdichte barrière werd gecoat op een stuk stof en over het algemeen is dit de eenvoudigste manier om een waterdichte stof te creëren. Een vloeibare coating wordt op een vergelijkbare manier aangebracht als je verf met een roller zou aanbrengen, om zo een flexibele, duurzame coating te vormen.
2. Waterdichte Laminaten
Laminaten zijn fijne membranen die apart worden gemaakt als een vel materiaal dat vervolgens wordt gelijmd of gebonden (gelamineerd) aan de oppervlaktestof. Het is belangrijk om het juiste membraan te selecteren en te combineren met de juiste stof en het juiste hechtingsproces voor het uiteindelijke beoogde gebruik van de stof.

 

Weetje
Deze waterdichte barrières zijn ongelooflijk dun. Bij Rab gebruiken ze membranen die variëren tussen de 7 en 30 micron in dikte - ter referentie, een menselijke haarstreng is ongeveer 100 micron. Fijnere membranen zorgen voor een grotere ademend vermogen voor snelle en lichte activiteiten. Dikkere membranen bieden een groter niveau van waterdichte duurzaamheid.

3. De constructie van een waterdicht materiaal

Waterdichte stoffen, of ze nu gecoat of gelamineerd zijn, worden meestal op een van onderstaande drie manieren geconstrueerd. Elke methode resulteert in verschillende kenmerken en toepassingen.

   

2-Laags

Wat is het?
Dit is de eenvoudigste constructie waarbij een gelamineerd of gecoat membraan wordt aangebracht op een enkele laag stof.

Waarom is het nuttig?
2-laags waterdichte stoffen zijn over het algemeen het lichtst in gewicht, ideaal voor situaties waar een laag gewicht en kleine verpakkingsgrootte cruciaal zijn.

Waar gebruiken we het?
Deze methode gebruikt Rab voor schuilplaatsen en tenten, waar het membraan niet direct wordt blootgesteld aan slijtage.

 

 

2,5-Laags

Wat is het?
Een 2,5-laags constructie lijkt op een 2-laags constructie, maar dan met de toevoeging van een lichte coating of print die wordt aangebracht op het oppervlak van het membraan.

Waarom is het nuttig?
Deze extra coating voegt duurzaamheid en bescherming toe zonder de ademend vermogen te beïnvloeden. Het voegt ook zachtheid toe en is een geweldige prijs-kwaliteitverhouding voor waterdichte stof.

Waar gebruiken we het?
Rab gebruikt deze methode in sommige kleding die wordt gebruikt in situaties waar gewicht, pakvolume en ademend vermogen de prioriteit hebben boven duurzaamheid.

3-Laags

Wat is het?
Bij een 3-laags constructie wordt het membraan ingeklemd tussen een buitenstof en een extreem lichte geweven of gebreide binnenstof.

Waarom is het nuttig?
De derde laag biedt meer comfort, duurzaamheid en bescherming, maar het is de meest complexe waterdichte stof om te produceren.

Waar gebruiken we het?
3-laags constructie wordt vaak gevonden in Rab shell-kledingstukken. Deze stof stelt Rab in staat om slijtvaste en duurzame uitrusting te creëren, die nog steeds lichtgewicht is en een relatief klein pakvolume heeft.

 

4. Wat is DWR?

Ontdek in onderstaand Engelstalig filmpje van Rab wat de belangrijkste functie van een duurzame waterafstotende (DWR) behandeling is - HINT: Het is er niet om je droog te houden!

5. Hoe duurzaam is mijn waterdichte materiaal?

Er zijn veel factoren die de duurzaamheid van een bepaalde waterdichte stof kunnen beïnvloeden: 

  • Het type materiaal en stoffen dat wordt gebruikt (bijv. nylon of polyester)
  • Het type membranen dat wordt gebruikt (bijv. PU, PE of ePTFE)
  • Het denier en gewicht van de gebruikte oppervlaktestof
  • De methode van de constructie van de oppervlaktestof (bijv. geweven of gebreid)
  

Duurzaamheidstesten in het Lab
De Martindale-machine biedt een industriestandaard test. De schoonheid zit hem in de eenvoud, waarbij een stofstaal wordt onderworpen aan een herhaalde wrijfbeweging die langdurige slijtage simuleert. De machine kan de druk simuleren die een voorwerp op de stof zal uitoefenen, zoals rugzakbanden, of de constante slijtage van het dragen van een rugzak van 6 kg.

 

 

 

 

Duurzaamheidstesten in het Veld
De uitrusting wordt pas volledig goedgekeurd voor gebruik als deze getest is op de plaatsen waarvoor deze is ontworpen. Van de winter in de Schotse bergen tot Himalaya-expedities.

 

 

 

 

6. Hoe waterdicht is waterdicht?

Je hebt misschien waterdichte kledingstukken gezien die geclassificeerd zijn als 10K, 20K of zelfs 30K - maar wat betekent dit eigenlijk? Ontdek meer over hydrostatische druk, waterdruk en hoe de waterdichtheid van stoffen worden gemeten in onderstaand Engelstalig filmpje van Rab.

7. Wat betekent ademend vermogen?

Wanneer we het hebben over ‘ademende’ uitrusting, verwijzen we naar de mate waarin het vocht laat ontsnappen. Zelfs tijdens lichte activiteit reageert het lichaam door te zweten. In een ‘niet-ademend’ kledingstuk is er geen manier voor dit vocht om te ontsnappen. Het verzamelt zich op je huid en op de stof als condensatie. Opgesloten in je jas, werkt dit vocht als een thermische geleider. Het draagt je lichaamswarmte bijna 25 keer sneller over dan droge kleding. Dit voelt erg oncomfortabel, kil en kan in extreme omgevingen leiden tot onderkoeling. Een ademend kledingstuk zal vocht laten ontsnappen door het membraan. Het vermindert pieken en dalen in de lichaamstemperatuur en houdt je langer comfortabel.

8. Hoe kan een membraan waterdicht en ademend zijn?

Microporeuze membranen

Een microporeus membraan heeft miljoenen kleine gaatjes die groot genoeg zijn om waterdamp door te laten, maar te klein voor waterdruppels om binnen te komen.

Waar is het van gemaakt?
In waterdichte kledingstukken worden deze membranen over het algemeen gemaakt van PTFE of PU, in een netwerk van kleine onderling verbonden poriën.

Hoe werkt het?
Individuele watermoleculen (ongeveer 700 keer kleiner dan de poriën) in zweetdamp kunnen door het membraan heen. Groepen watermoleculen (ongeveer 20.000 keer groter dan de poriën) in regendruppels zijn te groot om door het membraan heen te gaan.

Hydrofiele membranen

Een hydrofiel (waterminnend) membraan trekt vocht aan naar zijn binnenoppervlak, dat het vervolgens naar zijn buitenoppervlak verplaatst.

Waar is het van gemaakt?
Vaak gemaakt van PU, dit is een gesloten laag zonder microporeuze gaatjes.

Hoe werkt het?
Je hebt misschien gehoord van osmose uit je biologielessen. Dat is precies hoe een hydrofiel membraan werkt. Vocht uit je zweet wordt opgenomen aan de binnenkant van het membraan en vervolgens weer afgegeven aan de atmosfeer aan de andere kant. Dit wordt veroorzaakt door een verschil in temperatuur en luchtvochtigheid aan de binnen- en buitenkant van het membraan. Als het verschil toeneemt, zal de snelheid van vochttransport toenemen. Het proces stopt als de situatie binnen en buiten in evenwicht is.

9. Hoe ademend is mijn waterdichte materiaal?

Hier wordt het technisch… Je kunt de ademendheid van stoffen op verschillende manieren meten in een lab.

Je hebt misschien eerder de MVTR-classificatie gezien? Dit verwijst naar de Moisture Vapour Transfer Rate en is een industriestandaard test. We gebruiken ook de Sweating Guarded Hot Plate - nee, dat is geen soort Franse tafelgrill! Het is een andere industriestandaard test die de overdracht van zweet door stoffen simuleert.

10. Betekent een hoog ademend vermogen meer comfort?

Met behulp van dezelfde testmethode kunnen we in het laboratorium zeggen dat het ene product ademender is dan het andere, maar dit houdt geen rekening met de andere eigenschappen die het algehele comfort beïnvloeden. Comfort kan voortkomen uit vele elementen, waaronder het ademend vermogen, het gewicht, de pasvorm en de rekbaarheid van de stof. Het kan specifieke kenmerken hebben die ontworpen zijn om de ventilatie te verbeteren, zoals okselritsen om warmte af te voeren of een zachte, snel absorberende voering. We gebruiken deze laboratoriumtests als leidraad om te begrijpen hoe ademend een stof is. Echter, we weten dat comfort persoonlijk is en afhangt van het ontwerp van het kledingstuk als geheel.

  

Ademend vermogen meten met MVTR

MVTR registreert de hoeveelheid verdamping door een vierkante meter stof over een periode van 24 uur. Er zijn twee soorten MTVR-tests, omgekeerde beker en rechtopstaande beker, maar het principe is hetzelfde. Ze berekenen de verandering in gewicht die wordt veroorzaakt door de beweging van vocht van de ene kant van de stof naar de andere. Dit gewichtsverschil wordt na de test berekend om een vochtverdampingsmeting te geven van grammen per vierkante meter stof over 24 uur. Dit beschrijft hoeveel zweet door de stof zal gaan.

Waar moet ik op letten?
Cijfers kunnen variëren van minder dan 10.000 MVTR tot wel 40.000 MVTR.

Hoge MVTR = Hoog ademend vermogen

Lage MVTR = Laag ademend vermogen

Ademend vermogen meten met RET

RET toont het niveau van weerstand van de stof tegen verdamping. Bij deze test wordt de stof boven een poreuze metalen plaat geplaatst. De plaat wordt verwarmd tot een constante temperatuur tussen 33°C en 36°C en water wordt naar de metalen plaat geleid om zweet te simuleren. Naarmate waterdamp door de stof gaat, veroorzaakt het verdampingswarmteverlies. De hoeveelheid energie die nodig is om de plaat op een constante temperatuur te houden, wordt gebruikt om een RET-cijfer te extrapoleren.

Waar moet ik op letten?
Hoe beter de ademendheid, hoe lager de RET-waarde.

Hoge RET = Laag ademend vermogen

Lage RET = Hoog ademend vermogen

 

 > Bekijk onze collectie regenjassen van Rab

 

 

 

 

Cookies.

Met cookies en technieken die daarop lijken helpen we je beter en persoonlijker. Dankzij functionele cookies werkt de website goed. Ze hebben ook een analytische functie. Zo maken we de website elke dag een beetje beter. We laten je graag nuttige advertenties zien. Daarom gebruiken we technologie om je gedrag binnen en buiten onze website te volgen. Dat doen we op een anonieme manier. Meer weten? Lees hier alles over onze cookie- en privacyverklaring. Klik op 'Oké' om te accepteren. Kies je voor weigeren? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Wil je zelf bepalen welke cookies er geplaatst worden klik dan hier.
Noodzakelijke cookies
Personalisatie cookies
Analytische cookies
Marketing cookies
Logo