Beginnen met de buitenkook beleving

Beginnen met de buitenkook beleving

23 april 2021 | Tips

De laatste jaren is het buiten kokkerellen, in je tuin of op de camping, aan een ware opmars bezig. Koken met een gietijzeren pan boven een vuurtje is allang niet meer weggelegd voor geharde bushcrafters. Er verschijnen steeds meer mooie producten om van buiten koken een feestje maken. Samen koken is ook nog eens gezellig: trommel dus je kinderen of huisgenoten op en geef iedereen een eigen taak. We geven je hieronder graag wat inspiratie. Zo maak je eens wat anders dan een standaard worst of burger van de barbecue!

Het eerste waar je aan denkt bij buiten koken: een grote braadpan, een driepoot en natuurlijk vuur! Dat laatste behoort helaas niet altijd tot de mogelijkheden, daarom kun je ook met kolen werken als brandstof.

De Barebones Outdoor Oven geeft je de keuze om te koken op open vuur, of om briketten te gebruiken. Veel gietijzeren pannen hebben een deksel met opstaande rand, waar je kooltjes op kunt leggen waardoor je gerecht aan alle kanten wordt verwarmd.

Bij koken op een open vuur is een vuurschaal een mooie toevoeging. Wanneer je bovenop de schaal je vuurtje stookt, blijft de grond eronder mooi netjes. Maar je kunt ‘m ook als grillplaat gebruiken: zet de schaal in het vuurtje en vul de plaat met alles wat je lekker vindt.

Een romige srirachamayonaise past bij zo’n beetje elk grillgerecht. Leng een goede mayonaise naar smaak aan met een aantal druppels sriracha, sap van een (halve) citroen, wat (Maldon) zout en een uitgeperst teentje knoflook. Hoe meer sriracha, des te pittiger, dus blijf toevoegen en proeven tijdens het maken van de mayo.

Gietijzeren pannen, ook wel Dutch ovens genoemd, lenen zich uitstekend voor een eindeloze variatie aan maaltijden: stoofpotten, curries, rijke pastasauzen, of gerechten met wild of gevogelte.


Klaar met hartig? Tijd voor zoet!
Wafels maak je in een handomdraai met een gietijzeren wafelijzer. Muffins zijn wat ons betreft de hele dag door een welkome traktatie, en ook deze kun je prima boven een open vuurtje maken met deze muffinpan.

Toch liever wafels?
Met onderstaand basisrecept kun je makkelijk variëren. Voeg bijvoorbeeld een handje bosbessen, eetlepel kokos en citroenrasp toe aan het beslag. Of kies voor een groene variant door een deel van de bloem en melk te vervangen door 1 banaan en een handje spinazie en deze mee te blenden tot een glad beslag.

Meng 250 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder ,een flinke snuf zout en 20 tot 40 gram suiker goed door elkaar.
Voeg 2 eieren, 250ml (karne)melk en 50 gram gesmolten (of zachte) boter toe en meng alles goed door elkaar.
Voor een dunner beslag kun je wat meer melk toevoegen. Vet het wafelijzer in en verwarm het even voor.
Schep per wafel +/- 2 eetlepels in het ijzer en bak de wafels 3-4 minuten.



Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.