10 tips van Rab ambassadeur en Poolgids Henk-Jan Geel om warm te blijven deze winter

10 tips van Rab ambassadeur en Poolgids Henk-Jan Geel om warm te blijven deze winter

18 januari 2024 | Tips

Henk-Jan Geel is naast poolreiziger en expeditieleider, de oprichter van Arctic Adventures waarbij hij je meeneemt naar zijn passie: Expedities in Arctisch gebied. Hij deelt hier zijn tips om warm te blijven tijdens koude omstandigheden.

10 tips voor warme winteravonturen

Niets is zo lekker als tijdens een koude winterdag erop uit te gaan met een lange wandeling. Wie weet zelfs op een meerdaags avontuur. Dan wil je wel warm blijven. Met deze tips kom je een heel eind en kan het genieten gaan beginnen.

1. Kleed je in lagen

Dress to impress. Kleed je in luchtige lagen. Zo houden de kledinglagen meer lucht vast. Die lucht isoleert. Ook is het zo makkelijker om te ventileren. Als je beweegt ga je zweten. Ook in de winter. En die zweet, die wil je kwijt. Door meerdere lagen aan te trekken kun je makkelijk een laag uitdoen zonder het koud te krijgen. Denk bij de lagen aan een basislaag voor op je lichaam. Een isolatielaag zoals een fleece en een hardshell buitenlaag om de wind tegen te houden.

Pro tip: Katoen houdt veel vocht vast. Laat dat dus thuis

2. Warme handen in wanten

De beste manier om je handen warm te houden is in wanten. Het voordeel van wanten is dat je vingers bij elkaar zitten. Elke vinger afzonderlijk helpt om de andere vingers warm te houden.
Een goed systeem is een wollen want met hierover een winddichte want. Zo heb je twee wanten aan, die je ook afzonderlijk kunt dragen als het warmer wordt. Houd je skistokken iets lager dan je elleboog vast. Zo stroomt het bloed makkelijker naar je vingers. Doe ringen af. Deze knellen bloedvaatjes een beetje af wat de doorbloeding niet ten goede komt.

Pro tip: Maak een touwtje aan je wanten vast en doe dit achter je nek langs. Nooit meer een verloren want. 

3. Eten en drinken. Veel, vaak en voedzaam

Je lichaam verbrandt calorieën om warm te blijven, dus snacken houdt je interne oven constant aan het draaien. Verdeel je eetmomenten over de dag. Neem bijvoorbeeld elk uur een pauze en eet en drink dan iets. Eet het liefst een goede mix van snelle en langzame suikers en vetten. Noten zijn ideaal en bevriezen niet. Drinken is minstens zo belangrijk. Door de kou vernauwen je bloedvaten en moet je vaker plassen. Je vochtbalans moet je weer aanvullen door regelmatig te drinken. Liefst warm.

Pro tip: Moet je door dat drinken midden in de nacht plassen? Ga er meteen uit en regel dat.

 

4. Bedek metalen delen van de thermosfles

Metaal geleidt warmte heel erg goed. Dus als je iets vastpakt van metaal, dan voelt dat koud aan. In de winter gaat er dan ook veel warmte verloren door de aanraking van metalen voorwerpen. Werk dus waar mogelijk altijd met handschoenen aan. Een goede manier om contact met het metaal van je thermosfles te voorkomen is om deze in te wikkelen in duct tape.

Pro tip: Plak lucifers onder het duct tape. Zo krijg je beter grip op de thermosfles met je handschoenen.

5. Trek zweterige kleren uit (pak een extra basislaag in)

Zodra het kamp is opgebouwd en je klaar bent om je te settelen voor de avond, verwijder je zo snel mogelijk je zweterige onderlaag. Niet een heel leuk klusje om je uit te kleden. Maar het komt je warmte ten goede. Neem die vochtige kleding wel mee in de slaapzak. Dat is de enige plek waar het in de nacht droogt.

Pro tip: Blijf overdag comfortabel koud. Zo ga je amper zweten en hoef je je ook niet om te kleden.

6. Maak een goed slaapsysteem

Je nachtrust is belangrijk. Om dat te bereiken wil je er warm bijliggen. Neem een dubbele matras. Leg een gewoon isolatiematje onderop en daarop een opblaasbaar matje. De R-Waarde (warmteweerstand) van deze combi is meer dan de R-waarde van de matten bij elkaar opgeteld.

Op de mat leg je je slaapzak. Doe dit na het koken om te voorkomen dat vochtige lucht van het koken in je slaapzak trekt. In de slaapzak doe je nog een lakenzak voor net die paar graden extra comfort.

Pro tip: Doe je donsjas dichtgeritst en ondersteboven in je slaapzak bij je voeten. Doe hier je voeten in voor dat beetje extra comfort.

7. Ventileer je tent

Misschien klinkt het tegenstrijdig, maar een luchtstroom in je tent is belangrijk tijdens de winter. Terwijl je ademt, laat je vochtige damp vrij in de tent. Wanneer die waterdruppels het koude tentdoek raken, verzamelen ze zich als condens dat bevriest. Door de ventilatieopeningen van je tent een beetje te openen, voorkom je dat je wakker wordt in een ijskast met ijs dat zal smelten, waardoor je nat en ellendig wordt.

Pro tip: Neem een doekje mee de tent in. Hiermee kan je snel de rijp van het binnendoek halen.

8. Neem een kruik mee in je slaapzak.

Heerlijk zo een kruik. Doe warm water in een Nalgene fles van 1 liter. Goed dichtdraaien en meenemen in je slaapzak. Zorg ervoor dat je fles in een sok of iets dergelijks zit. Je wilt niet de warmte direct op je lichaam hebben in verband met verbrandingen. De beste plek voor de kruik is bij je liezen. Hier lopen grote bloedvaten die de warmte goed kunnen transporten.

Pro tip: Warm je kruikwater in de ochtend even op en je hebt snel water voor je ontbijt.

9. Doe een bivakmuts op als je slaapt.

Heel veel warmte verlies je via je hoofd. Dat is vervelend als je lekker in de slaapzak ligt. Je hoofd is vaak het enige wat dan nog uit de slaapzak komt. Trek het schouderkoord in je slaapzak goed aan. Vervolgens het capuchonkoord. Zo heb je de minste kans op warmteverlies vanuit de slaapzak. Doe een bivakmuts op als je gaat slapen. Deze kan, in tegenstelling tot een muts, niet afglijden in de nacht. Zo gaat de minste warmte verloren.

Pro tip: Adem buiten je slaapzak. Zo komt er geen vocht in je slaapzak die koud wordt.

10. Be prepared: train voor een goede conditie

Met een beetje conditie kom je een heel eind. Wintertochten worden leuker als je conditie op orde is. Je hoeft geen topatleet te zijn, maar regelmatig sporten doet wonderen. Met een goede conditie heb je minder inspanning nodig en zweet je ook minder. Dit scheelt vochtige en klamme kleding en dus blijf je warmer.

Pro tip: Train samen. Dat is soms die extra stok achter de deur voor als je geen zin hebt.

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.