
Nijmeegse 4-DAAGSE
Petra werkt bij Kathmandu en deelt haar passie voor wandelen en outdoor avonturen. Volg haar ervaring tijdens de Nijmeegse 4-DAAGSE en laat je inspireren om ook die ene droom van je bucketlist te halen!
1. De droom wordt werkelijkheid
JA, ingeloot! Het gaat nu dan toch echt gebeuren. Ik ga samen met Rick, mijn zoon, de Nijmeegse 4-DAAGSE lopen. Een lang gekoesterde wens die al jaren op mijn bucketlist staat, wordt eindelijk werkelijkheid.
Als moeder van 52 jaar die bij outdoorwinkel Kathmandu werkt, ben ik omringd door wandelspullen en verhalen van avontuurlijke klanten. Maar nu is het mijn beurt om het avontuur aan te gaan - samen met Rick, die als jonge net 18-jarige natuurlijk vol energie en enthousiasme is.
2. Stap één: De juiste uitrusting
De basis van elke goede wandeling begint bij je voeten. Gelukkig weet ik door mijn werk bij Kathmandu precies waar ik moet zijn voor goede schoenen en sokken. Mijn wat bredere voeten hebben namelijk extra zorg nodig.
Na een uitgebreide fitting viel mijn keuze op GTX Meindl Power Walker 3.0 herenschoenen - ze voelen aan als pantoffels! Met hun brede leest en goede demping voor mijn knieën zijn ze perfect voor mijn damesvoeten. Ik was wel benieuwd of dat comfortabele gevoel zou blijven wanneer ik langere afstanden ging lopen.
Rick moest natuurlijk ook nog schoenen aanschaffen, zodat we samen de meters kunnen gaan maken. Hij koos voor de La Sportiva Ultra Raptor II GTX - een stevige keuze voor zijn jonge, onverwoestbare voeten.
3. De eerste kilometers en lessen
Misschien was ik iets te enthousiast toen ik direct 19 kilometer ging lopen, met daarvoor slechts één keer 5 kilometer en 7 kilometer. Maar ja, als je ergens voor gaat, ga je ervoor!
Rick had natuurlijk nergens last van. Met zijn nieuwe La Sportiva schoenen kreeg hij geen enkele blaar. Ik daarentegen leerde wel wat lessen over blarenpreventie en het belang van goede voorbereiding.
Met alle tips die we hadden gekregen, hadden we zin om de volgende grotere afstand te gaan wandelen. De Klompenpaden-app en Komoot-app bieden eindeloze mogelijkheden om mooie routes te verzinnen. We overwogen zelfs een kleine tweedaagse - een wandeling naar een collega op 25 kilometer afstand, die ons dan weer naar huis zou kunnen brengen. Ideeën genoeg!
4. De serieuze voorbereiding begint
Nu, ruim een maand later, bekomen van het feit dat ik echt mee mag doen, werden alle trucjes en tips gebruikt. Mijn uitrusting groeide:
- Wandelwol ter voorkoming van blaren
- Zooltjes ter ondersteuning van mijn licht doorgezakte voeten
- Merinowollen T-shirts in alle kleuren van de Nijmeegse 4-DAAGSE
- Korte wandelbroeken voor het comfort
- Wandelsokken - het fundament van elke wandeling
- Extra paar La Sportiva schoenen die niet waterdicht zijn en goed ademen
Het voordeel van werken bij Kathmandu is dat je toegang hebt tot de beste outdooruitrusting. Aan de producten zal het niet liggen!
Ondertussen liep ik wekelijks minimaal twee keer 5 kilometer en maakte vier grotere wandelingen van 20+ kilometers. Ik leerde mijn tijd nuttig te combineren - een keer stapte ik na mijn werk bij Kathmandu Utrecht uit de trein in Den Dolder en liep door naar mijn woonplaats Amersfoort, of vanaf de Kathmandu-winkel in Amsterdam via het Vondelpark naar Station Zuid.
5. Bijzondere ontmoetingen onderweg
Wandelen opent niet alleen nieuwe routes, maar ook nieuwe ontmoetingen. Zo kwam ik afgelopen zaterdag een oudere man tegen, die ik op 85+ schatte, die ineens met me mee ging lopen.
"Ja," zei hij, "ik heb vroeger ook hardgelopen!"
Ik stopte en maakte een praatje. "Waar ben je voor aan het trainen?" vroeg hij. Ik vertelde enthousiast over de Nijmeegse 4-DAAGSE. Na een kort gesprekje liep ik weer verder, maar het was toch leuk om zo aangesproken te worden.
De trainingen begonnen steeds meer plezier te geven. Ik merkte dat ik me steeds meer thuis voelde in de kilometers die gemaakt moesten worden.
6. De grote test: 40 kilometer
Met Hemelvaart maakte ik een tocht van 32 kilometer van Amersfoort naar station Ede, daarna terug met de trein. Lopen is leuk en uitdagend, maar het kost wel enorm veel tijd.
Na een periode van wat minder lopen, liep ik eindelijk afgelopen zaterdag de volledige 40 kilometer van Amersfoort naar Weesp. Ik was behoorlijk vermoeid, mede door de moeilijk begaanbare paden die de Komoot-app voor je vindt.
Na deze 40 kilometer was ik behoorlijk stram, maar ook heel blij dat ik het had gedaan. En dat ook nog eens met veel wind en regen onderweg! Mijn waterdichte GTX Meindl-schoenen hebben weer goed werk geleverd. Eén keer sokken gewisseld en geen blaren gelopen.
7. Tip van een collega
Een collega gaf me een tip: CarePlus bruistabletten voor in je drinkfles om je vocht op peil te houden bij veel zweten. Het heeft inderdaad geholpen om minder last van een zwak gevoel te krijgen. Maar feit blijft dat het zwaar is, vooral de laatste loodjes. Als ik weet dat ik nog 5 kilometer moet, wordt het er niet makkelijker op. Een "mindset-dingetje", denk ik.
8. De wandelcommunity
Wat ik echt leuk vind, is dat je met mensen - en in mijn geval klanten - dingen kunt delen over je wandeling. Zo stond ik vrijdag in de winkel in Utrecht en hielp een klant die ook de Nijmeegse 4-DAAGSE gaat lopen. Ze had wat last van haar voeten en ik kon haar met mijn ervaring een paar zooltjes verkopen. Hoe leuk is dat!
Het lijkt alsof de hele wereld die ik tegenkom iets met wandelen heeft. Een oude man in het bos met zijn telefoon als navigatie kwam er niet helemaal uit - even geholpen en hij kon weer verder.
Bij de drogist, waar ik Gehwol-voetcrème ging kopen, kwam er een man naast me staan: "Ik zag je zo kijken naar die verschillende producten, ja die moet je nemen, gebruik ik ook voor de Nijmeegse 4-DAAGSE. Waar ben jij voor aan het trainen?"
Leuk gesprek - het zou wel heel toevallig zijn als ik hem tussen de ruim 45.000 wandelaars weer ga tegenkomen!
9. De laatste loodjes
Zijn we er klaar voor? Ja, of we er echt klaar voor zijn, zal de tijd leren...
We hebben ondertussen nog een keer een dag 40 kilometer gelopen en de dag erna 20 kilometer, om te kijken hoe het ging. Op de route van 40 kilometer maakte ik twee fouten:
Fout 1. Geen sokken gewisseld en dus blaren gelopen.
Fout 2. De route was afgesloten en we hebben ruim 2 kilometer omgelopen - dit was op het laatste stuk van de route, en dat is nou niet mijn sterkste kant.
Wel heerlijk geluncht op 23 kilometer afstand. Dat is dan wel prima - even rust pakken en dan met schone sokken door!
Onze tweede wandeldag van 20 kilometer was door de blaren niet heel comfortabel. Het regende de hele tijd en alles werd nat. Dat hebben we dan in ieder geval ook meegemaakt en weten we hoe het is om met regen te lopen. De beste omstandigheden lijken mij 19 of 20 graden met wind en zon, maar dat hebben we niet in de hand.
10. Volg ons avontuur!
Voor iedereen die het leuk vindt: er is een 4DAAGSE-app waarbij je deelnemers kunt volgen! Via deze link kun je mij volgen tijdens de Nijmeegse 4-DAAGSE.
Rick en ik gaan samen de 40 kilometer lopen - een uitdaging die we met alle voorbereiding, de juiste uitrusting, en vooral veel plezier tegemoet treden. Van moeder-zoon duo tot wandelmaatjes - dit wordt ons avontuur!
Wordt vervolgd....