1. Ik ga naar Alaska en neem mee

1. Ik ga naar Alaska en neem mee

13 juli 2023 | Trektocht Alaska

Onze collega Linde (Kathmandu Utrecht) maakt samen met haar ouders en broer een rondreis in Alaska. Drie weken lang reizen ze te voet, per kajak en per auto door het woeste landschap. In deze reeks lees je over haar voorbereidingen en de avontuurlijke reis door Alaska.

Deze zomer maak ik een reis waar ik al lang naar uitgekeken heb. Samen met mijn ouders en mijn jongere broer ga ik namelijk voor drie weken naar Alaska! Voordat wij geboren werden, zijn mijn ouders meerdere keren naar Alaska geweest en hebben ze daar prachtige trektochten gemaakt, waarover wij de verhalen te horen kregen. Het was altijd een droom om een keer als gezin naar Alaska af te reizen en samen van de woeste natuur te genieten. Zo vormde het plan om in 2020 nog een laatste keer met het gezin op zomervakantie te gaan, naar Alaska. Vanwege covid-19 is dit helaas niet door gegaan, maar van uitstel kwam gelukkig geen afstel, want op het moment dat ik dit schrijf zijn we alle laatste dingen aan het inpakken en vliegen we over drie dagen naar Anchorage. Eindelijk, ik kan niet wachten! In deze blog-serie neem ik jullie mee in de voorbereidingen van deze geweldige reis en zal ik verslag doen van onze belevingen. 

Avontuurlijke vakanties


Voordat ik in ga op de voorbereidingen zal ik eerst wat meer over mijzelf vertellen. Mijn naam is Linde, ik ben 25 jaar en ik werk sinds 2018 met veel plezier als parttimer bij Kathmandu. Ik sta veelal op de kledingafdeling en vind het super leuk om met klanten mee te denken en advies te geven op het gebied van een technische uitrusting die het beste aansluit bij hun aankomende avonturen. Daarom vind ik het ook extra leuk om in deze blogs een inkijkje te geven in onze voorbereidingen, wellicht heb je er wat aan.

Liefde voor outdoor activiteiten is er bij mij thuis met de paplepel ingegoten. Mijn avontuurlijke ouders namen ons al vanaf jonge leeftijd mee de natuur in. Ter illustratie: mijn broertje was nog geen twee jaar oud toen we met zijn allen voor het eerst trektochten maakten met de kano in Zweden en Noorwegen en wildkampeerden op de mooiste stille eilandjes. Naast vele zomers in Scandinavië kwamen daar later ook tochten met een zeekajak bij en trektochten door de bergen met volle bepakking. In onze Alaska-reis komen deze verschillende eerdere ervaringen mooi van pas, aangezien we veel zullen wildkamperen en zowel een tocht per zeekajak als te voet met volledige bepakking zullen maken. 

Voorpret doormiddel van het kijken naar dia's uit de jaren '90, de eerdere Alaska-ervaringen van mijn ouders.

 

Samen bekijken waar we precies naartoe gaan.

Het belang van een goede uitrusting


Door al deze avontuurlijke vakanties heb ik steeds meer geleerd over hoe belangrijk een goede uitrusting is, niet alleen vanwege het comfort dat het biedt, maar ook vanwege de veiligheid, omdat je afhankelijk bent van wat je in je rugzak of kajak meedraagt als je in een afgelegen gebied een trektocht maakt. In deze blog wil ik ingaan op onze paklijst en de keuzes die ik heb gemaakt in de spullen die ik meeneem. Ik zal hier, vanuit mijn expertise van de kledingafdeling, de nadruk leggen op de kleding. Helemaal onderaan vind je echter een voorbeeld van een complete paklijst die je wellicht zelf als inspiratie kunt gebruiken. 

Op deze foto een deel van mijn uitrusting. Van links naar rechts, van boven naar onder: 
Dagrugzak, heuptasje, tent, EHBO-setje, kussen, waterfles, rugzak, handdoek, handschoenen, lakenzak, pet, donsjas, matje, trekkingsbroek, lange onderbroek, regenjas, mok, longspoons, thermisch shirt, toilettas, slaapzak, regenbroek, schepje, bergschoenen, dikke fleece, mutsje, buff, powerbank, waka waka, ziflap, muggennetje, hoofdlampje, waterschoenen, wandelstokken

 

Bij de selectie van de uitrusting die we meenemen spelen onder andere de verhouding tussen het gewicht enerzijds en het comfort anderzijds en het materiaal en de daarbij behorende eigenschappen mee. Bij de verschillende onderdelen van onze reis ligt de nadruk op verschillende aspecten. Zo moeten we tijdens de meerdaagse trektocht te voet alles in onze vier grote backpacks meedragen en speelt het gewicht een grotere rol. Tijdens de kajaktrektocht zal het waarschijnlijk het koudst zijn en hoeven we juist minder op gewicht te letten, maar willen we genoeg meenemen om warm te blijven en moet het verder vooral passen in onze twee tweepersoons kajaks die we ter plekke huren. 

 

Mijn Osprey Ariel 65 liter volledig ingepakt.

 

Onze uitrusting


Onze basisuitrusting bestaat uit twee lichtgewicht tweepersoons trekkerstentjes en een kleine tarp waaronder bij erg nat weer gekookt kan worden. Ieder van ons draagt een eigen slaapset mee (matje, slaapzak, lakenzak + eventueel kussen) en extra warme lagen (hierover zo meer). Kookgerei (lichtgewicht pannenset, mok + long spoon), brander en brandstof en eten worden onderling verdeeld. Wat betreft ons eten hebben we zoveel mogelijk avondeten (gedroogde maaltijden) en lunch (hartkeks) al ingekocht. Omwille van het maximale gewicht dat we mee kunnen nemen in het vliegtuig hebben we besloten om ons ontbijt in Anchorage aan te schaffen. Sowieso regelen we een deel van onze uitrusting pas op locatie. Zo huren we ter plekke bear canisters om zowel ons eten als toiletspullen veilig en geurvrij in te kunnen opbergen, en huren we naast de kajaks ook zwemvesten en laarzen. Waterdichte zakken om al onze spullen droog in op te bergen voor tijdens het kajakken nemen we dan wel weer zelf mee, aangezien wij die toch in huis hebben vanwege de vele kanotochten. 

 

Combineren van de pannensetjes die wij in ons bezit hebben. Grote voor als we op campings staan, de kleine voor de trektochten. Aangezien we constant in berengebied verblijven, las ik dit boek om mij hier goed op voor te bereiden.

 

Onze kleding


Qua kleding hebben we verschillende lagen mee om bij wisselende weersomstandigheden en temperaturen onze outfit aan te kunnen passen. We nemen hierbij het 3-lagensysteem als uitgangspunt:

1. een vochtafvoerende en temperatuurregulerende basislaag die je nauwsluitend op de huid draagt.
2. een isolerende tweede laag die je warm houdt en tevens vochtafvoerend werkt.
3. een buitenlaag die je tegen regen en wind beschermt en ervoor zorgt dat je de warmte die je andere lagen je geven kunt behouden. 

Denk voor de eerste laag aan een thermoshirt van merinowol of synthetisch materiaal. Aangezien ik meermaals meerdaagse trektochten ga maken gaat mijn voorkeur uit naar merinowol aangezien dit materiaal goed temperatuurregulerend is en zeer geurbestendig, waardoor het ook na meerdere dagen nog lekker zacht aanvoelt en prettig ruikt. Vorig jaar deed ik mee aan de #7dayschallenge van icebreaker en heb ik ondervonden dat merinowollen kleding ook na een week lang elke dag dragen nog comfortabel is en prima ruikt. Tipje: probeer katoen zoveel mogelijk te vermijden, aangezien dit materiaal vocht vasthoudt en op den duur zwaar en koud aan gaat voelen. Bij een tweede laag kun je aan verschillende dingen denken, van een dunne fleece tot een donsjasje en alles ertussenin. In de praktijk draag ik vaak meer dan drie lagen, en combineer ik bijvoorbeeld een fleece met een bodywarmer of donsjasje, of trek ik zelfs een dunne fleece onder een dikke aan om nog meer warmte en opties te creëren. Als buitenste laag neem ik mijn 3-laags goretex jas mee om bescherming te bieden tegen de elementen. Deze jas is niet echt lichtgewicht te noemen, maar aangezien ik ook met een zware rugzak ga lopen en verwacht de jas best veel aan te moeten aangezien het nogal nat kan zijn in Alaska, verkies ik in dit geval de hoge waterkolom en de slijtvastheid boven het gewicht. Voor de momenten dat ik actief ben en het droog is, maar ik wel wat meer bescherming tegen de wind wil hebben, neem ik mijn vapour-rise softshell-jas ook mee, aangezien die een erg goed ademend vermogen heeft en lekker lichtgewicht is. 

Ook wat betreft het onderlichaam kun je dit lagensysteem aanhouden bij koude omstandigheden. Ik verwacht over het algemeen overdag als ik actief ben vooral een trekkingbroek te dragen die slijtvast is, enige windbescherming geeft en ook sneldrogend is. Als het echt nat is zal ik hier een regenbroek over dragen en s’ avonds voor de tent een thermobroek toevoegen en eventueel mijn regenbroek aanhouden als windstopper.

Dat is het wat ik betreft onze uitrustingskeuzes mee wil geven voor nu. Natuurlijk is er nog veel meer over te vertellen, maar dan wordt deze blog wel erg lang. Er volgen nog drie blogs waarin ik meer zal vertellen over onze ervaringen, en waarin ik ook terug zal blikken op de vraag of we de juiste spullen mee hadden genomen, en wat ik wellicht anders zou doen. Ik hoop dat je het leuk vond om op deze manier een inkijkje te krijgen in onze voorbereidingen. Voor verdere vragen en advies voor je eigen volgende avontuur kun je natuurlijk altijd in de winkel terecht.


Paklijst trektocht Alaska

Kleding: 
- regenjas + regenbroek
- dikke + dunne fleece
- donsjas/ synthetisch puffer jacket
- trekkingbroek (kort + lang)
- thermisch shirt (korte + lange mouw, dik en dun)  
- lange onderbroek
- ondergoed
- sneldrogend shirt
- bergschoenen
- waterschoenen/ watersandalen
- wandelsokken
- hoofddeksel (pet + muts)
- handschoenen + buff

Toiletspullen & medicijnen:
- tandpasta + tandenborstel
- gezichtscreme + zonnebrand + lippenbalsem
- muggenspray
- shampoo
- toiletpapier/ bidet + schepje
- compeed, leukoplast, sporttape
- ehbo-set
- paracetamol + ibuprofen
- reddingsdeken + noodfluitje
Kamperen/ trekken:
- tent + grondzeil + reparatieset
- slaapmatje, slaapzak, lakenzak, (evt. kussen)
- backpack (minimaal 60 liter)
- brander + brandstof
- lucifers/ aansteker
- bestek, bord + mok
- maaltijden + snacks
- pannenset + windscherm
- veldfles
- opinel + leatherman
- waterzuiveraar
- afwasmiddel (bio-soap) + sponsje
- hoofdlampje + extra batterij
- zitflap
- wandelstokken
- tarp
- kompas + kaart + waterdichte kaartentas
- zonnebril
- verrekijkers
- naaigerei
- dagrugzak

 

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.