Onderhoud van outdoorkleding

Onderhoud van outdoorkleding

17 februari 2023 | Onderhoud

Goede buitensportkleding beschermt je tegen wind, regen, sneeuw, kou, warmte en UV-straling. Tegelijkertijd voert deze kleding transpiratievocht goed af waardoor je niet klam aanvoelt en je lichaamstemperatuur gereguleerd blijft. Om langer van de functionele eigenschappen van buitensportkleding te genieten, is het belangrijk dat je deze kleding goed onderhoudt. Dit geldt voor het gehele drie-lagensysteem: van basislaag en tussenlaag tot aan de buitenlaag. Als al deze lagen optimaal blijven functioneren, kun jij meer genieten van je buitensportkleding. Goed onderhoud is essentieel voor de levensduur van je buitensportkleding. Daarbij is het belangrijk om de juiste onderhoudsmiddelen op de juiste manier te gebruiken. Je kunt –met alle goede bedoelingen- ook je kleding om zeep helpen door de verkeerde manier van onderhoud.

Hoe je je buitensportkleding in goede conditie houdt, kun je hier lezen. Uiteraard zijn dit algemene richtlijnen en volg je ten alle tijde, in de eerste plaats, het wasvoorschrift van het kledingstuk.

Het begint met het juiste wasmiddel

De meeste wasmiddelen en wasverzachters bevatten ingrediënten die slecht zijn voor technische buitensportkleding, zoals parfum, bleekmiddel, zouten, oppervlakteactieve stoffen en andere hulpstoffen. Deze toevoegingen blijven achter in de vezels van je kledingstuk en kunnen de ademende, waterdichte en isolerende werking tenietdoen. Dit soort residu's verminderen de waterafstotende eigenschappen, het ademend vermogen en de vochtafvoerende werking. Bovendien kunnen dit soort stoffen ook huidirritaties veroorzaken. Bij het reinigen van buitensportkleding is het van belang om geen reststoffen achter te laten. Daarom moet je speciaal wasmiddel gebruiken die ph-neutraal is zonder toevoegingen van parfum en hulpstoffen en mag je nooit wasverzachter gebruiken.

Waterdichte ademende en waterafstotende ademende kleding (hardshell en softshell)

Wassen

Vaak worden de waterdichte ademende kleding (hardshell) en de waterafstotende ademende kleding (softshell) te weinig gewassen. Het idee heerst dat deze kleding zo min mogelijk gewassen moet worden om er langer plezier van te hebben. Niets is minder waar. Vuil heeft een negatief effect op de waterafstotendheid en het ademend vermogen van deze technische buitensportkleding. Hardshell-kleding en een deel van de softshell-kleding hebben een membraan onder de buitenstof die waterdamp doorlaat maar waterdruppels niet. Dit soort kleding is dus waterdicht en ademend. Daarnaast is de buitenstof van hardshells en softshells aan de buitenkant behandeld met een DWR-impregnatie (Durable Water-Repellent) van fluorpolymeer, waardoor de buitenstof goed waterafstotend is. De DWR impregnatie verhoogt de oppervlaktespanning, zodat waterdruppels niet in de stof kunnen trekken maar afparelen. Vuil en vlekken aan de buitenkant van het kledingstuk verminderen deze oppervlaktespanning, waardoor vocht wordt aangetrokken. Zeepresten en residu's uit wasmiddelen en wasverzachters hebben hetzelfde negatieve effect op de oppervlaktespanning en dus de waterafstotendheid. De buitenstof neemt het vocht op en raakt verzadigd. Hierdoor kan transpiratie niet door de stof heen naar buiten worden afgevoerd. Er onstaat condensatie, waardoor de stof nat aanvoelt aan de binnenzijde. Vaak denken mensen dat hun kledingstuk niet meer waterdicht is, maar het is het ademend vermogen dat niet goed werkt. Ook kan vuil aan de binnenkant door transpiratie het ademend vermogen belemmeren. Het probleem is simpel te verhelpen door het kledingstuk te wassen met een speciaal wasmiddel, zoals Nikwax Tech Wash of Atsko SportWash, waardoor de waterafstotendheid en het ademend vermogen hersteld worden.

Impregneren

Door na de wasbeurt het kledingstuk te verwarmen in de droogtrommel of te strijken wordt de fluorpolymeerhoudende DWR-impregnatielaag hersteld. De moleculen van de DWR worden door warmte geactiveerd en de impregneerlaag wordt weer dekkend verdeeld over de buitenstof. Na een aantal wasbeurten of door veelvuldig gebruik slijt de DWR-impregnatie.

Gelukkig is een impregnatielaag weer makkelijk aan te brengen. In de winkel zijn verschillende impregneermiddelen te koop: Nikwax TX Direct Wash-In (inwassen), Nikwax TX Direct Spray-On (spray) en Atsko Silicone Water-Guard (spuitbus zonder drijfgas). Nikwax impregneermiddelen zijn milieuvriendelijk omdat ze PFC-vrij zijn, dat wil zeggen dat ze geen Fluorcarbon bevatten. Omdat de impregneermiddelen van Nikwax geen fluorcarbon bevatten, is het niet nodig om na het impregneren het kledingstuk te verwarmen. Het impregneermiddel werkt direct zonder activering door warmte. Je hebt geen droogtrommel of föhn nodig en daarmee bespaar je energiegebruik. Dat is winst voor het milieu en je portemonnee. Dit impregneermiddel blijft ongeveer drie wasbeurten zitten. Atkso Siliconen Water-Guard is een milieuvriendelijk product omdat de spuitbus geen drijfgas bevat. De siliconenimpregnatielaag is makkelijk uitwasbaar en moet na iedere wasbeurt opnieuw worden aangebracht. 

Isolerende kleding met synthetische of donzen voering

Het isolerend vermogen van warme kleding valt of staat met het onderhoud van het isolerende materiaal. Om warme kleding te maken, wordt net als bij slaapzakken gebruik gemaakt van synthetische of donzen vulling. De synthetische vezels zijn pluizig, zodat ze lucht vasthouden. Hoe meer lucht ze vasthouden hoe warmer. Ditzelfde principe geldt ook voor dons. Als je langer van de warmte van synthetische of donzen voeringen wilt genieten, moet je goed onderhoud plegen. Viezigheid zorgt ervoor dat de vezels aan elkaar gaan plakken. Bij dons speelt ook vocht een rol. Dons absorbeert in tegenstelling tot synthetische vezels vocht en gaat ook dan aan elkaar plakken en plat worden. Het resultaat is dat de vezels en donspluisjes minder tot geen luchtkamers meer hebben en hun isolerende werking verliezen. Door de synthetische vezels en dons te reinigen met een speciaal ph-neutraal-wasmiddel zonder toegevoegde hulpstoffen blijven geen reststoffen achter en is het isolerende materiaal goed schoon zodat het weer volledig uit kan zetten. Voor synthetische vezels kun je Nikwax Tech Wash of Atsko SportWash gebruiken. Was donzen kleding met Nikwax Down Wash Direct, een speciaal donswasmiddel dat het isolerend vermogen van dons revitaliseert en de duurzame waterafstotendheid (DWR) van zowel de buitenstof als de donsvulling herstelt. Gebruik nooit een wasverzachter omdat er dan ook reststoffen achter blijven, waardoor vezels en donspluis weer aan elkaar gaan plakken. Je kunt er ook voor kiezen je donzen jas professioneel bij ons te laten reinigen en als je geen droger hebt, is dit helemaal een goed idee.

Wollen kleding en synthetische kleding

Het ademend vermogen en de vochtafvoerende eigenschappen van sneldrogende synthetische (onder)kleding en wollen kleding is afhankelijk van de structuur van de vezels. Wol bestaat uit keratinemoleculen (eiwit) met een vezelige structuur die om elkaar gedraaid zijn. De wolvezel is gekruld in een spiraalvorm waardoor lucht kan worden vastgehouden en daarom isoleert wol goed. Wanneer het kouder is, wordt de kou door de wolvezel tegengehouden en wanneer het warm is, absorbeert de wolvezel de warmte. Daarom werkt wol temperatuurregulerend. Wol ademt en voert het vocht door de vezel heen af. Wol kan wel 35% van zijn gewicht aan vocht opnemen zonder nat aan te voelen. De keratine neemt vocht op en geeft het geleidelijk aan weer af aan de buitenlucht.  Wol werkt dus heel goed vochtabsorberend waardoor je minder zweterig aanvoelt. Doordat de wol meer vocht absorbeert en doorgeeft aan de buitenlucht en langer droog blijft, krijgen bacteriën minder kans zich te ontwikkelen en gaat wol minder snel stinken. Dit is het principe van de antibacteriële en zelfreinigende werking van wol. Wol hoeft minder vaak gewassen te worden. Als je wol moet wassen, gebruik dan speciale wolwasmiddel of fijnwasmiddel met een lage ph-waarde of Atsko SportWash. Dit soort wasmiddelen tast de keratine niet aan waardoor wol langer goed blijft. Als je wollen jassen of andere wollen kleding die dienen als buitenste laag wilt wassen, gebruik dan een speciaal wolwasmiddel met toegevoegd lanoline (wolvet) zodat de wollen kleding weer waterafstotend wordt. Maar gebruik het wasmiddel met toegevoegd lanoline nooit bij wollen thermisch ondergoed of bij wollen kleding die je direct op de huid draagt, want dan verstik je de wolvezel. De wolvezel kan dan geen vocht opnemen en het vocht kan niet afgevoerd worden en verdampen waardoor bacteriën vrij spel krijgen en dan gaat wol juist heel erg stinken.

Kleding van sneldrogende synthetische vezels kun je ook het beste met een speciaal ph-neutraal wasmiddel zonder toevoegingen wassen zoals Nikwax Tech Wash of Atsko SportWash zodat er geen residu in de vezels achterblijft. Zo blijft de vochtafvoerende werking optimaal. Door de speciale wasmiddelen blijven de vezels langer goed en heb je langer plezier van je buitensportkleding.

Overzicht van speciale wasmiddelen en impregneermiddelen

  • Nikwax Tech Wash

Biologisch afbreekbaar, fosfaat vrij en ph-neutraal.
Laat geen residu achter in de vezels, herstelt daardoor het ademend vermogen van de stof, tast de oorspronkelijke impregnatie niet aan.
Geschikt voor bijna alle materialen als synthetische stoffen, katoen, wol, zijde en waterdichte en ademende membranen en coatings, maar niet voor dons.

afbeelding voor product Nikwax Tech Wash 300ml 181P12 kleding accessoires
Nikwax Tech Wash 300ml 181P12 kleding accessoires
9.95
  • Atsko SportWash

Biologisch afbreekbaar, fosfaat vrij en ph-neutraal.
Laat geen residu achter in de vezels, herstelt daardoor het ademend vermogen van de stof, tast de oorspronkelijke impregnatie niet aan.
Geschikt voor alle materialen als synthetische stoffen, katoen, wol, zijde, dons en waterdichte en ademende membranen en coatings.
Dons en synthetische isolatiematerialen krijgen hun oorspronkelijke volume weer terug.

afbeelding voor product Atsko SportWash 532ml A1338 kleding accessoires
Atsko SportWash 532ml A1338 kleding accessoires
14.95
  • Nikwax Down Wash Direct

Speciaal reinigingsmiddel voor dons die het dons ook impregneert, zodat het dons geen vocht opneemt en volume behoudt in vochtige omstandigheden.

afbeelding voor product Nikwax Down Wash Direct 300ml 1K1P12 kleding accessoires
Nikwax Down Wash Direct 300ml 1K1P12 kleding accessoires
13.95
  • Nikwax TX Direct Wash-In

PFC-vrije impregnatie op waterbasis voor waterdichte ademende kleding en waterafstotende kleding.

afbeelding voor product Nikwax TX Direct Wash-In 300ml 251P12 kleding accessoires
Nikwax TX Direct Wash-In 300ml 251P12 kleding accessoires
14.95
  • Nikwax TX Direct Spray-On

PFC-vrije impregnatie op waterbasis voor waterdichte ademende kleding en waterafstotende kleding.

afbeelding voor product Nikwax TX-10 Direct Spray 300ml 571P12 kleding accessoires
Nikwax TX-10 Direct Spray 300ml 571P12 kleding accessoires
16.50
  • Atsko Silicone Water-Guard

Siliconen spray (zonder drijfgas) maakt waterafstotend en laat het ademend vermogen ongemoeid van alle synthetische stoffen, katoen, canvas en leer.

afbeelding voor product Atsko Water-Guard Spray A1336 kleding accessoires
Atsko Water-Guard Spray A1336 kleding accessoires
13.95
  • Nikwax Cotton Proof

Voor impregneren van katoen en katoen-polyester.

afbeelding voor product Nikwax TX-10 Cottonproof 300ml 2H1P12 kleding accessoires
Nikwax TX-10 Cottonproof 300ml 2H1P12 kleding accessoires
13.95
  • Fjällräven Greenlandwax

Voor impregneren van katoen-polyester.

afbeelding voor product Fjällräven Greenland Wax 79060 kleding accessoires
Fjällräven Greenland Wax 79060 kleding accessoires
9.95
  • Atsko Sno-Seal Beeswax Waterproofing

Voor het impregneren van geolied canvas.

afbeelding voor product Atsko Sno-Seal Pot 200gr A1330 schoenonderhoud
Atsko Sno-Seal Pot 200gr A1330 schoenonderhoud
11.95

 

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.