Keuzehulp: wandelstokken

Keuzehulp: wandelstokken

07 september 2020 | Keuzehulp

Is je volgende avontuur een wandelavontuur? Een dagwandeling, meerdaagse trektocht of een uitdagende hike in de bergen? Een goed paar wandelstokken helpt je om schokken op te vangen en het gewicht van je bagage beter te verdelen. De druk op je voeten, benen en knieën wordt een stuk minder. Ook je rug en schouders worden ontlast. Bovendien loop je met wandelstokken een stuk stabieler, zeker op ongelijk terrein. Denk je dat een wandelstok nodig is wanneer je een zekere leeftijd hebt bereikt? Lees dan vooral dit blog!

Een wandelstok voor elke wandeling
In de Kathmandu collectie vind je verschillende typen stokken van Leki en Black Diamond. Wandelstokken worden in sets verkocht, zodat je met beide stokken een optimale balans kunt vinden tijdens je wandeling.

Wandelstokken zijn verstelbaar in lengte, waardoor je ze optimaal op je eigen lichaamslengte kunt afstellen. Wandelstokken voor vrouwen zijn vaak wat korter. Je kunt de lengte van je wandelstokken ook aanpassen tijdens het stijgen en dalen op verschillende soorten terrein. Zo kun je voor een afdaling je stokken wat langer maken, zodat je goed rechtop kunt blijven lopen en beter je evenwicht kunt bewaren. Een aantal stokken hebben handvatten met een verlengstuk. Deze stokken hoef je tijdens het stijgen en dalen niet telkens te verstellen, omdat je het handvat hoger of lager kunt vastpakken.Vergrendeling
Eenmaal uitgeschoven (of uitgevouwen) moeten de afzonderlijke onderdelen van de wandelstok goed op hun plek blijven zitten. Ze zijn dan ook uitgevoerd met een vergrendelsysteem. Black Diamond gebruikt het Flicklock systeem en Leki maakt gebruik van Speedlock. Beide vergrendelsystemen zijn een kwestie van openklikken, de stok op de gewenste lengte uitschuiven en weer dichtklikken. Daarnaast vind je ook het Leki Superlock systeem met een interne vergrendeling, waarbij je de stok vastdraait.
 
Materiaal en toebehoren
Wandelstokken in onze collectie zijn gemaakt van lichtgewicht en sterk aluminium. De handvatten zijn ergonomisch gevormd en gemaakt van zacht foam, rubber, kurk of een combinatie daarvan. Kurk voelt natuurlijk aan, rubber geeft veel grip. Foam combineert de goede eigenschappen van kurk en rubber. Wandelstokken voor vrouwen hebben een wat smaller handvat.

De punt van de wandelstok (ook wel tip genoemd) is gemaakt van hard metaal. Wanneer je veel op asfalt of gesteente loopt, kun je met een extra rubberen dop de schokken (en het getik) op de tip opvangen. Vlak boven de tip zit de zogenaamde teller, een rond schijfje dat voorkomt dat de punten van de wandelstokken te diep in de ondergrond zakken, bijvoorbeeld sneeuw of modder. Afhankelijk van de ondergrond zijn tellers in smalle of brede varianten te krijgen.

Klaar om te kiezen?
Wandelstokken zijn er dus voor elke wandeling, voor elke leeftijd en voor elke lichamelijke conditie (gewrichten, belastbaarheid van de spieren etc.). Wil je weten welk paar wandelstokken voor jou het meest geschikt is? Kom dan langs in één van onze winkels en probeer de stokken eens uit. Onze medewerkers helpen je graag bij het maken van je definitieve keuze. De collectie wandelstokken is ook 24/7 te bekijken en te bestellen in onze webshop.

Voor meer uitleg bekijk ook onze video keuzehulp: https://www.kathmandu.nl/blog/keuzehulp/video-uitleg--wandelstokken-kiezen.html

 

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.