Keuzehulp: wandelschoenen en bergschoenen

Keuzehulp: wandelschoenen en bergschoenen

02 maart 2023 | Keuzehulp

Berg- en wandelschoen ABC. Welke categorie schoen is het meest geschikt voor jou?

Bergschoenen en wandelschoenen zijn er in verschillende soorten en maten. Ze zijn allemaal anders en toch allemaal even goed. Maar niet iedere schoen is overal geschikt voor. Welke schoen moet je kiezen? Het hangt niet alleen af van de pasvorm en de maat, maar ook van wat je gaat doen. Voor advies over de pasvorm bekijk de blog over schoenen passen hier. Het is belangrijk dat de winkelmedewerker weet waarvoor jij berg- of wandelschoenen zoekt. Het maakt nogal uit of je op vlak of licht glooiend terrein wandelt of dat je in de bergen loopt. Kom je boven de boomgrens? Ben je van plan gletsjers over te steken? Ga je een bergtop beklimmen en hoe moeilijk is de beklimming? Is daarvoor alpien klimwerk nodig? Hoeveel bagage moet je onderweg meedragen. Ga je met een dagrugzak op pad of neem je veel bepakking mee in een grote trekkingrugzak.

Bovenstaande factoren zijn van belang voor de juiste keuze in soort schoenen. Berg- en wandelschoenen zijn in diverse categorieën ingedeeld. Deze categorieën worden aangeduid met A, B, C en D. En dan zijn er ook nog tussencategorieën AB en BC. In totaal zijn er dus zes categorieën.

Categorie A

Categorie A wandelschoenen worden ook wel aangeduid met lifestyle, all-terrain of travel. Deze wandelschoenen zijn vaak laag, soepel en licht. Ze zijn geschikt voor verhard of licht onverhard terrein. Lage wandelschoenen geven meer bewegingsruimte. Ze geven echter minder steun bij zijwaartse bewegingen op oneffen terrein. Deze schoenen zijn perfect voor wandelevenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse, stedentrips, strand- of boswandelingen, het dagelijkse 'blokje om' of voor het uitlaten van de hond. Verder zijn deze schoenen geschikt voor het dragen van lichte bepakking dat past in een dagrugzak. De nadruk ligt bij dit soort wandelschoenen op loopcomfort en draaggemak.

Categorie AB 

Categorie AB wandelschoenen worden ook wel stevige wandelschoenen genoemd. Schoenen uit deze categorie zijn echte all-round wandelschoenen die goed te gebruiken zijn in divers terrein variërend van vlak, heuvelachtig tot middelgebergte op goed begaanbare en eenvoudige verharde en onverharde paden. De schoenen hebben een hogere schacht die meer ondersteuning biedt aan de enkels. Net als bij de A categorie geven wandelschoenen uit de AB categorie veel demping. De zolen zijn soepel en goed buigzaam met een iets meer uitgesproken profiel voor goede grip. De schoenen zijn geschikt voor wandelen met een dagrugzak of een middelgrote trekkingrugzak tot 40 liter.

Bekijk alle A & A/B-schoenen in de webshop: Dames modellenHeren modellen

Categorie B

Categorie B schoenen zijn klassieke bergschoenen die ook wel worden aangeduid als trekking of hiking schoenen. Ze zijn geschikt voor 'eenvoudige' bergtochten, lichte huttentochten in de bergen of stevige lange wandelingen met zwaardere bepakking. Het bovenwerk is steviger. De zolen zijn stugger maar wel flexibel zodat ze de afwikkelbeweging van de voet niet belemmeren. Ook bieden de zolen demping voor meer loopcomfort. Daarnaast is het profiel meer uitgesproken voor nog betere grip op diverse ondergrond. De bergschoenen geven meer stabiliteit en ondersteuning dan de AB wandelschoenen. De bergschoenen zijn geschikt voor het dragen van trekkingrugzakken tot 60 liter.

Categorie BC

Categorie BC bergschoenen zijn bergschoenen die qua stevigheid tussen een B en een C categorie vallen. De bergschoenen hebben een hogere schacht dan B categorie bergschoenen. Het bovenwerk is stugger. De zool is minder flexibel met een grover profiel voor goede grip op rotsige paden. De bergschoenen zijn geschikt voor ruiger alpien terrein boven de boomgrens en voor klettersteig/via ferrata of alpiene tochten met her en der staalkabels in de route. Lichte en zeer flexibele stijgijzers (aluminium stijgijzers met bandsluiting en maximaal 10 punten) zijn mogelijk bij deze bergschoenen. De bergschoenen zijn dus geschikt voor meerdaagse tochten in hoogalpien terrein met zwaardere bepakking en klettersteig/via ferrata. 

Bekijk alle B & B/C-schoenen in de webshop: Dames modellenHeren modellen

Categorie C

Categorie C bergschoenen zijn stijgijzervriendelijke bergschoenen. De bergschoenen hebben een hoge schacht, net zo hoog als bij de BC bergschoen. Het bovenwerk is nog stugger en steviger voor goede ondersteuning. De zolen zijn zeer stug maar buigen nog wel iets mee om de afwikkelbeweging van de voet niet te veel te belemmeren. De bergschoenen zijn geschikt voor ruiger alpien terrein boven de boomgrens met rotsblokken en steengruis en voor het oversteken van gletsjers. Flexibele stijgijzers met bandsluiting en maximaal 10 punten kunnen onder deze schoenen gebonden worden. De bergschoenen zijn perfect voor meerdaagse tochten in lastiger terrein met een hoogalpien karakter. De bergschoenen zijn ideaal voor meerdaagse tochten met een zware trekkingrugzak boven de 60 liter.

Categorie D

Categorie D bergschoenen zijn stijgijzervaste bergschoenen voor alpinisme. De bergschoenen hebben zeer stijve zolen die niet kunnen buigen. Voor het klimmen en klauteren is de stijfheid perfect, maar het gaat wel ten koste van het loopcomfort. Het bovenwerk is zeer stug van leer of hard kunststof. Stijgijzers met snelsluitingen en 12 punten kunnen onder deze bergschoenen gebonden worden. De bergschoenen zijn geschikt voor alpien gebruik zoals topbeklimmingen, gletsjertochten en ijsklimmen.

Bekijk alle C & D-schoenen in de webshop: Dames modellenHeren modellen

 

Bijzondere categorieën

Approachschoenen zijn lage schoenen met een stijve zool vergelijkbaar met C categorie bergschoenen. De schoenen zijn oorspronkelijk gemaakt voor klimmers die met een rugzak vol klimspullen over ruig terrein met een zekere tred naar de klimwand moeten lopen om vervolgens de schoenen te verruilen voor klimschoenen. Approachschoenen zijn stevig met een zeer stijve zool en geven goede grip terwijl ze ook erg licht zijn. 

Trailrunschoenen zijn hardloopschoenen met een stevigere zool. De zijwaartse bewegingen worden tegengegaan maar de buigfunctie is optimaal zodat de voet goed kan afwikkelen. De voet wordt wel goed ondersteund. De zool geeft demping voor goede schokabsorptie. Het profiel is grover voor veel grip op onverhard terrein. Het bovenwerk is licht en soepel van synthetisch materiaal. Trailrunschoenen zijn gemaakt voor hardlopen op onverhard en oneffen terrein variërend van bos- en duinpaden tot alpiene paden met rotsblokken en steengruis. 

Materiaal verschillen

Naast de verschillende soorten categorieën, kun je ook kiezen tussen verschilende soorten materiaal en dito eigenschappen. Het bovenwerk van schoenen bestaat uit leer of kunstof of een combinatie van beide. Hoe meer kunststof, hoe lichter de schoen. Verder is er keuze tussen waterdichte en waterafstotende schoenen. Waterdichte schoenen hebben aan de binnenkant een membraan, meestal Gore-Tex®, die waterdicht is en tegelijkertijd ademend. Water van buiten kan niet binnendringen in de schoen terwijl zweet naar buiten wordt afgevoerd. Het ademend vermogen werkt echter niet in warme en vochtige omstandigheden - denk aan de tropen- zodat het zweet binnenin de schoen blijft. Het gevolg is dat je broeierige en zweterige voeten krijgt. Schoenen met leer aan de binnenkant zijn niet waterdicht, maar wel waterafstotend. Leer ademt onder alle omstandigheden even goed en is slijtvast. Kunststof aan de binnenkant is luchtiger en lichter van gewicht maar minder waterbestendig. Een kunststof voering is wel sneller droog. Dan is er ook nog de canvas schoen. Deze schoen is waterafstotend, ademend en luchtig. Dat maakt een canvas schoen ideaal voor warme en met name droge gebieden. Een beetje vocht kan de schoen wel hebben, maar voor de tropen is de canvas schoen een minder goede keuze. Canvas droogt heel slecht als het eenmaal doornat is. Eigenlijk bestaat er voor de tropen geen ideale schoen. Waterdichte schoenen ademen niet en dan krijg je juist natte voeten van het zweet en het voelt broeierig aan. Leer en canvas blijven lang nat als de schoenen doorweekt zijn. Synthetische schoenen zijn niet waterbestendig en je krijgt snel natte voeten. Maar synthetische schoenen drogen wel sneller. Eigenlijk is het een kwestie van wat je zelf het belangrijkst vindt: waterdicht, waterafstotend, luchtig, lichtgewicht of snel droog.

Onze medewerkers helpen je uiteraard graag bij het maken van je keuze. Loop eens binnen in één van onze winkels, of bekijk onze collectie wandelschoenen en bergschoenen in onze webshop.

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.