Keuzehulp: wandelschoenen en bergschoenen

Keuzehulp: wandelschoenen en bergschoenen

01 mei 2020 | Keuzehulp

Wandelschoenen vormen de basis van een goede buitensportuitrusting. Niets vervelender dan een paar schoenen die niet lekker zitten. In dit blog kom je meer te weten over het kiezen van de juiste (berg)wandelschoen voor jouw activiteit. Voor een eerste oriëntatie zijn schoenen onderverdeeld in een aantal categorieën. Daarnaast kun je kijken naar de eigenschappen van de schoen: leer of textiel; waterdicht of niet, zwaar of licht van gewicht.

Pasvorm

De keuze van de schoen hangt af van de eigenschappen van de persoon en de schoen. We zijn allemaal verschillend; denk aan lichaamsgewicht, vorm van de voeten, belastbaarheid van enkels en knieën etc. Daarnaast zijn er veel verschillende modellen schoenen binnen een categorie. Als je bijvoorbeeld van plan bent een trektocht te maken met een zware rugzak, kun je beter niet voor de lichtste schoen kiezen. Het is belangrijk dat je de juiste schoen voor de juiste omstandigheden kiest. Zo kan iemand die naar een woestijnklimaat gaat zich beter niet oriënteren op een waterdichte schoen.

Laat je altijd voorlichten door een verkoper met verstand van zaken. Elk model schoen heeft zijn eigen pasvorm, dus is het een kwestie van passen, passen en nog eens passen. Sommige mensen hebben een gemiddelde voet en kunnen goed met elke schoen op weg, anderen moeten wat langer zoeken voor ze de juiste pasvorm hebben gevonden. Een schoen kan vaak wat kleine aanpassingen ondergaan, zodat de pasvorm zo optimaal mogelijk wordt. Voor mensen die bepaalde aangeboren of verworven moeilijkheden aan de voet(en) hebben, zijn in overleg speciale individuele aanpassingen aan de schoenen of binnenzolen mogelijk.

Wanneer in je je de Kathmandu winkels komt oriënteren op een paar (berg)wandelschoenen, zullen onze medewerkers altijd eerst samen met jou bekijken voor welke activiteit je de schoenen het meest gaat gebruiken. Op basis daarvan wordt een aantal schoenen uitgekozen en wordt je de juiste maat bepaald. Deze is vaak groter dan je eigen schoenmaat. In een wandel- of bergschoen mag je bij de tenen wat ruimte overhouden, zodat deze zich vrij kunnen bewegen en de schoenen niet knellen, zeker als je ergens naar beneden loopt. Neem tijdens het passen de tijd om een paar rondjes door de winkel en over de aangelegde (berg)paadjes en bruggetjes te lopen.  

Soorten en uitvoeringen

Lage wandelschoenen A-categorie:

Lage schoenen met soepele, buigzame zool voor licht en gemakkelijk wandelwerk zoals lange afstandswandelingen op goed begaanbare paden en verharde wegen. Ook schoenen voor trailrunning vind je bij ons in deze categorie. Als er een zwaardere rugzak mee moet, dan is een schoen met een stuggere zool te prefereren boven een A-model. 

Halfhoge wandelschoenen A/B-categorie:

Deze tussencategorie kenmerkt zich door dezelfde loopeigenschappen als een A-schoen, maar met hogere schacht. A/B-schoenen geven meer bescherming tegen vuil en vocht, en meer steun aan de enkels. Bij een zwaardere rugzak is een schoen met een stijvere zool aan te bevelen.

Bekijk alle A & A/B-schoenen in de webshop: Dames modellen, Heren modellen

Bergwandelschoenen B-categorie:

B-schoenen worden ook wel bergschoenen genoemd en zijn een stuk steviger en zwaarder dan A-schoenen. Het bovenwerk is dikker en de zool is stijver. Schoenen uit de B-categorie zijn uitermate geschikt voor bergwandelen en het maken van trekkings op redelijke paden. Dankzij de stugge zool en en het stevige bovenwerk kun je met een B-schoen met zwaardere bepakking wandelen. Deze wandelschoenen zijn voorzien van schokabsorberende zolen en rollen relatief goed af.

Bergwandelschoenen B/C-categorie:

Deze tussencategorie lijkt veel op een B-schoen maar de zool is stijver en biedt meer steun rondom de enkel dan de B-schoen. Dit maakt deze schoen goed bruikbaar voor klettersteigpaden en zeer geschikt voor ruiger terrein. Schoenen uit deze categorie worden gebruikt tijdens een trekking met zware bepakking. Ze rollen relatief goed af.

Bekijk alle B & B/C-schoenen in de webshop: Dames modellen, Heren modellen

Bergschoenen/ Trekking schoenen C-categorie:

C-schoenen zijn erg stevig. Ze zijn bedoeld voor het lopen in moeilijk terrein en zijn uitgerust met zolen die minder buigzaam zijn. Ze hebben een robuust bovenwerk dat bestand is tegen schokken en stoten. Onder deze schoenen kunnen flexibele stijgijzers bevestigd worden voor het maken van gletsjertochten.

Hooggebergte schoenen/ Alpine schoenen D-categorie:

Deze schoenen zijn bedoeld voor het echte klimwerk en alpinisme. Ze worden gemaakt met een bovenwerk van stug leer of harde kunststof. De zool is niet buigzaam en het bovenwerk is zeer stijf. Onder deze schoenen kunnen technische stijgijzers gezet worden waarmee je ook kan ijsklimmen. Door hun stijfheid bieden deze schoenen nauwelijks loopcomfort in vlak terrein.

Bekijk alle C & D-schoenen in de webshop: Dames modellen, Heren modellen

Wanneer kies ik voor een waterdichte, leren of textielen wandelschoen?

Als je regelmatig wandelt in koude en natte gebieden, is het aan te raden om waterdichte schoenen aan te schaffen. Natte voeten zijn gevoeliger voor blaren en worden snel koud. Veel schoenen worden met een waterdicht en ademend membraan (o.a. Gore-Tex) gemaakt. In warme gebieden kunnen deze schoenen benauwder aanvoelen, omdat het ademende vermogen van de waterdichte laag in hogere temperaturen altijd wat minder is. Wanneer je veel door nat struikgewas en hoog gras loopt, kun je een paar goed passende gamaschen bij een waterdichte schoenen gebruiken. Zo blijven je onderbenen (en uiteindelijk de binnenkant van je schoenen) droog. 

Voor de meeste omstandigheden zal een schoen die goed waterafstotend is voldoende zijn. Schoenen van kunst(stof) of leer laten makkelijker lucht door, waardoor ze minder snel warm aanvoelen. Leren schoenen die geen waterdicht membraan hebben moeten waterafstotend gemaakt worden met een impregneermiddel. Op deze manier blijft het leer soepel en ontstaan er geen barstjes.

Een nadeel van het op deze manier waterafstotend maken van een leren schoen is dat het ademend vermogen wat minder wordt. Een leren schoen is nooit waterdicht: bij langdurig nat weer zal het behandelde leer uiteindelijk toch water gaan doorlaten en duurt het lang voordat het dan weer helemaal droog is. Bij warm weer zal het leer langer vochtig blijven door transpiratievocht. 

In een natte tropische omgeving zoals de tropen kun je het beste kiezen voor schoenen met een bovenwerk van textiel. Deze schoenen laten het beste lucht door en drogen snel. Leren schoenen zijn in deze omgeving niet aan te raden: het leer krijgt niet de kans om te drogen, waardoor het vervormt en er lelijke plekken ontstaan.
Voor elke activiteit, voor elke omgeving en voor elke voet is er wel een geschikte wandelschoen te vinden. Neem daarom de tijd om verschillende schoenen te passen, zodat je kunt bepalen welk paar het lekkerst zit. Onze medewerkers helpen je uiteraard graag bij het maken van je keuze. Loop eens binnen in één van onze winkels, of bekijk onze collectie wandelschoenen en bergschoenen in onze webshop.

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.