Keuzehulp: tenten

Keuzehulp: tenten

29 maart 2023 | Keuzehulp

De aanschaf van een goede tent is een diepte-investering: je wilt er meerdere keren mee op pad. In dit blog helpen we je bij het maken van een keuze voor een tent die het beste bij jouw activiteiten past. Of je hem nu meeneemt tijdens een meerdaagse wandeling, op de fiets of achterin de auto, voor elke kampeerreis is wel een goede tent te vinden.

Waarvoor heb je de tent nodig?

- Toepassing

Een tent die voor alle activiteiten en weersomstandigheden geschikt is, bestaat helaas niet. Je zult dus goed moeten kijken naar je eigen interesses, plannen, eerdere ervaringen met kamperen en weersomstandigheden. Voor veel kampeervakanties hoeft een tent niet aan specifieke eisen te voldoen. Zolang het goed weer is en je niet op het gewicht van je bagage hoeft te letten, kun je met de meeste van onze tenten makkelijk op pad.

Het wordt anders wanneer je van plan bent om ermee te gaan wandelen of fietsen: de tent gaat dan mee in je backpack of in de fietstas. Een lichtgewicht trekkerstent die je makkelijk kunt opzetten, afbreken en compact kunt inpakken is dan een must. Zeker als je te voet gaat tellen alle kilo’s –en zelfs grammen- mee. Al naar gelang de weersomstandigheden kies je voor een exemplaar dat je beschermt tegen regen en wind.

Wanneer je op reis gaat in veranderlijke en verraderlijke weersomstandigheden of een trektocht overweegt in koude temperaturen, kun je je het beste oriënteren op een exemplaar dat bestand is tegen hevige regenbuiten, harde windvlagen en sneeuw.

De echte grammenjagers, bushcrafters en andere avonturiers kunnen ook kiezen voor een bivakzak of tarp

- Ruimte

De ruimte van een tent hangt af van het aantal personen die in de tent passen, slaapmatjes meegerekend. Wanneer je met z’n tweeën op pad gaat en meer ruimte in je tent wilt, kun je kiezen voor een driepersoons variant. Kijk ook goed of de hoogte van de wanden voldoet aan jouw standaarden.

Soorten en seizoenen

- Seizoenen

Met de term “seizoenen” wordt het klimaat aangeduid waarvoor de tent geschikt is. Over het algemeen houden we de volgende indeling aan:

  • 2-seizoenen: deze tent kies je wanneer  je vooral in warm en droog weer kampeert, naar een festival gaat of een eenvoudige tent zoekt voor bij de caravan. 2-seizoenententen zijn niet aan te raden bij slechtere weersomstandigheden.
  • 3-seizoenen: deze tenten zijn goed bestand tegen regen en wind. Ze hebben sterke lichtgewicht stokken, een buitentent met getapete naden en goede scheerlijnen, haringen en ventilatiemogelijkheden.
  • 4-seizoenen: een tent uit deze categorie biedt veiligheid en comfort in de winter of hoog in de bergen. Ze zijn te gebruiken in meer extreme weersomstandigheden: slagregens, harde wind of het gewicht van een pak sneeuw kunnen ze vaak prima hebben. Omdat materiaal van binnen- en buitentent stevig is en er minder ventilatiemogelijkheden zijn, zijn deze tenten minder geschikt om in zomerse omstandigheden op te zetten.

- Soorten tenten

Een koepeltent biedt relatief veel ruimte en is met weinig haringen en scheerlijnen op te zetten (ook op een rotsachtige ondergrond). De tentstokken kruisen elkaar, wat de tent stabiel maakt en goed bestand tegen de wind. Koepeltenten zijn vaak wat zwaarder.

Een tunneltent biedt vaak meer ruimte dan een koepeltent en heeft vrijwel altijd een voortent of vestibule waar je je bagage kwijt kunt. De stokken lopen in bogen evenwijdig aan elkaar. 

Een hybride tent biedt de lengte van een tunneltent  en de gekruiste boogconstructie van een koepeltent. Hybride tenten kunnen goed tegen de wind en zijn vaak vrij laag in gewicht. De vestibule is soms minder ruim dan bij een tunneltent.

Een stoktent of tipitent is een puntig model met een lange (midden)stok. Een tipitent geeft je -naast het ultieme kampeergevoel- relatief veel ruimte: in het midden gaat de tent de hoogte in zodat je erin kunt staan, terwijl het vloeroppervlak groot genoeg is om meerdere mensen comfortabel te laten slapen. Een tipi moet met meerdere haringen worden afgespannen. Een katoenen model is vaak wat zwaarder, waardoor hij vooral geschikt is voor autokamperen.

Materialen en toebehoren

- Materiaal

Het tentdoek is gemaakt van bepaalde soorten materiaal. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen die de tent meer of minder geschikt maken voor jouw activiteit:

  • Katoen/katoenmix: luchtig, geschikt voor warm en droog weer, geen condensvorming, geïmpregneerd.
  • Polyester: geschikt voor regenachtige omstandigheden, waterdicht, bestand tegen UV-straling. Minder goed ademend bij hogere temperaturen, kans op condensvorming, zwaar.
  • Nylon/polyamide: lichtgewicht, bestand tegen slecht weer, waterdicht. Minder bestand tegen UV-straling.

- Grondzeil en footprint

Een grondzeil maakt de onderkant van je tent goed waterdicht (mits correct onder de binnentent gelegd) en beschermt tegen vuil. De eenvoudigste grondzeilen zijn voor eenmalig gebruik en geschikt voor een ondergrond van gras of zand. Dikkere exemplaren zijn vaker te gebruiken en beschermen tegen steentjes en scherpe takjes. Een footprint is de duurzaamste investering: footprints zijn op maat gemaakt, volgen de exacte vorm van je tent en worden door tentmerken als los accessoire verkocht.

- Haringen

De ondergrond van je tent maakt verschil voor het soort haringen dat je gebruikt. Voor zachte ondergrond(gras, klei) kun je de meeste halfronde en kunststof haringen goed gebruiken. Brede houten haringen zijn erg geschikt voor de duinen en andere plekken met fijn zand. Op harde en stenige ondergronden gebruik je het beste rotspennen. Wanneer het gewicht een rol speelt, kun je kiezen voor lichtgewicht aluminium haringen.

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.