Keuzehulp Messen en Multitools

Keuzehulp Messen en Multitools

 | Keuzehulp

Een onmisbaar onderdeel van de basisuitrusting van elke kampeerder en outdoor-liefhebber is het mes. Een mes gebruik je bijvoorbeeld voor het verzamelen en bereiden van voedsel, het maken van een overnachtingsplek, het maken van een kampvuur, het snijden van touw of afsnijden van tape, of lekker knutselen voor de tent. Multitools bevatten naast tig handige gereedschappen ook een mes. Messen en multitools zijn er in diverse varianten en verschillende prijsklassen. Deze keuzehulp is een handreiking om meer duidelijkheid te scheppen in het aanbod aan messen en multitools in onze outdoorwinkel.

Soorten messen

Inklapbare messen

De inklapbare messen zijn perfect voor buitensportactiviteiten. Ze zijn in ingeklapte toestand compact en makkelijk weg te stoppen in een broekzak of jaszak. Er zijn ook speciaal ontworpen messen die met één hand in en uit te klappen zijn. Binnen de inklapbare messen kan onderscheid gemaakt worden tussen de zakmessen met enkele of meerdere hulpmiddelen en de robuustere inklapmessen zonder extra functies.

Zakmessen

Zakmessen zijn rank en compact van formaat. Sommige zakmessen hebben naast een mes, ook andere praktische gereedschappen. Het Zwitserse zakmes is een icoon en staat bekend om zijn diverse handige hulpmiddelen voor allerhande klusjes en (nood)reparaties onderweg. Opinel is ook een klassieker onder de zakmessen met zijn eenvoudig ontwerp en typerende Virobloc sluiting, een vergrendeling die voorkomt dat het mes onverwachts dichtklapt.

De collectie zakmessen bij Kathmandu bestaat uit: Victorinox, Swiza, Opinel en Black Fox. Ook kindermessen van de merken Victorinox, Swiza en Opinel kun je vinden bij Kathmandu. Kindermessen zijn zakmessen met een afgeronde punt wat ze veiliger maakt voor gebruik door kinderen.

Robuustere inklapmessen

Robuustere inklapmessen zijn wat forser en breder, maar ze zijn nog steeds compact doordat ze inklapbaar zijn. Deze messen zijn steviger dan de slanke zakmessen en breder inzetbaar. De merken die Kathmandu in huis heeft zijn: X-treme, Fox, Spyderco, Buck, Black Eagle, Black Fox en Benchmade.

Vaste messen

Het ideale outdoor mes voorsurvival of bushcraft is een vaststaand mes. Vaste messen zijn namelijk steviger dan inklapbare messen. Doordat ze geen inklapmechanisme hebben, zijn ze doorgaans nog steviger en meer geschikt voor het zwaardere werk. Ook speciale houtbewerkingsmessen vallen onder deze categorie. Daarmee kun je, ver van de bewoonde wereld, je eigen bord en bestek of andere hulpmiddelen maken van stukken hout. Kathmandu heeft een scala aan merken zoals Morakniv, Casstrom, Hultafors, Buck, Brusletto, Falknivven, Benchmade en Light my Fire.

Multitools

Een multitool is een compact gereedschap met allerlei praktische toepassingen, zoals een schroevendraaier, tang, zaag en mes. Het is als het ware een gereedschapskist in zakformaat. Je hoeft echt niet een professioneel vakman te zijn of een hobbyklusser bij uitstek. Ook voor buitensporters en kampeerders is de multitool een heel handig ding. Kathmandu heeft diverse multitools in de collectie. Om de juiste multitool te vinden is het handig om te bedenken welke functies de multitool moet hebben. Denk ook aan het gewicht en formaat van de multitool bij het maken van de keuze. Kathmandu heeft verschillende multitools van Leatherman in het assortiment.

Eigenschappen van messen

Als je voor de keuze staat welk mes je moet nemen, dan kun je ook kijken naar het materiaal dat gebruikt is voor het mes. Elk soort mes heeft een ander soort lemmet en ander soort heft. Het materiaal is van invloed op de prestaties van het mes.

Staalsoorten

Staal voor messen kan in twee groepen worden verdeeld: carbonstaal & roestvast staal (RVS, roestvrij staal).

  • Carbonstaal heeft een hoger gehalte aan koolstof. Dit staal roest snel. Sommige messen van carbonstaal hebben een coating om roestvorming te voorkomen. Door de toevoeging van koolstof wordt het staal harder. Carbonstaal blijft wat langer scherp maar is iets harder om te slijpen.
  • Roestvast staal (RVS of roestvrij staal) kan naast koolstof ook chroom bevatten. Door chroom zal het staal minder snel roesten. RVS is door de chroomlegering wat moeilijker vlijmscherp te slijpen. In het hogere segment worden de roestvaste messen wel weer veel harder door hogere toevoeging van carbon en andere metalen. Vanwege de bescherming tegen roest zijn messen met RVS ideaal als je veel in een vochtige omgeving bent of op zee, zeker zoutwater geeft sneller roestvorming. Daarbij geeft RVS minder smaak af op het moment dat je er etenswaren mee snijd zoals een appeltje.

Houd er rekening mee dat de liners (de plaatjes tussen de onderdelen) van een Victorinox mes van aluminium zijn en deze corroderen in de buurt van zout water. Dit kan er voor zorgen dat de verschillende onderdelen moeilijker uit het mes te halen zijn.

Het is altijd een goed idee om een mes na gebruik op z’n minst even schoon te vegen, bij gebruik aan zee kun je het mes ook nog afspoelen met zoet water.

Soorten lemmet

Er zijn messen met een gekarteld lemmet, met een glad lemmet of met een deels gekarteld en deels glad lemmet. Een gekarteld lemmet is makkelijker voor het doorsnijden van, bijvoorbeeld touw. Gekartelde lemmeten blijven ook langer scherp. Daarentegen zijn gekartelde lemmeten moeilijker te slijpen.

Heft of handgreep

Het mes moet natuurlijk ook goed vast te pakken zijn en lekker in de hand liggen. Heften worden in verschillende materialen gemaakt. Er zijn heften van composiet. Dit composiet wordt veelal van kunsthars met linnen gemaakt of van kunsthars met glasvezel. Deze materialen zijn stevig en zijn goed bestand tegen hoge en lage temperaturen. Daarnaast geven ze ook goed grip als ze nat zijn. Rubber handvatten kunnen goed tegen vocht en behouden ook grip als ze nat zijn. Houten handvatten staan chique maar hout is wel gevoeliger voor vocht en temperatuur. Hout kan gaan ‘werken’; het zet uit of kan gaan barsten.

Résumé

Zoals je wel hebt gemerkt, zijn er aardig wat verschillende messen en multitools op de markt. Ook bij Kathmandu is een verscheidenheid aan messen en tools te verkrijgen. Bedenk eerst waar je het mes of multitool voor wilt gebruiken en wat je belangrijk vindt aan functies van een mes of multitool. Let hierbij op grootte, gewicht, materiaal, en gebruiksgemak. Kom eens langs in de winkel om de messen en multitools met eigen ogen te bewonderen.

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.