Keuzehulp: dagrugzakken

Keuzehulp: dagrugzakken

 | Keuzehulp

Als je op zoek bent naar de ideale dagrugzak, dan kun je je oriënteren op internet of in de winkel. Al gauw zal je merken dat er heel veel verschillende dagrugzakken zijn. Maar welke dagrugzak is de beste keuze voor jou? De keuze van de dagrugzak is afhankelijk van wat je gaat doen. Welke activiteit ga je ondernemen en wat moet je meenemen? Hieronder zetten we de kenmerken uiteen om tot de juiste keuze te komen.

Soorten dagrugzakken

Om te beginnen zijn er diverse soorten dagrugzakken met elk hun specifieke eigenschappen. Zo heb je opvouwbare dagrugzakken, commuterrugzakken, wandeldagrugzakken, fietsrugzakken en trailrunrugzakken. De type dagrugzak die geschikt is voor jou, hangt helemaal af van waar jij de dagrugzak voor nodig hebt.

Opvouwbare dagrugzak

De opvouwbare dagrugzak is van dun en licht materiaal gemaakt. De schouderbanden en heupband - als er al een heupband is - zijn niet of weinig gepolsterd. Het rugpand is ook niet of nauwelijks gepolsterd. Dit soort dagrugzakken is niet ontwikkeld voor optimaal draagcomfort, maar voor extra dagrugzak die makkelijk tijdens de reis meegenomen kan worden. Als je bijvoorbeeld met een grote rugzak op rondreis bent en je wilt op een bepaalde locatie wat langer blijven, dan heb je altijd een praktisch dagrugzakje bij de hand. De opvouwbare dagrugzak is superlicht en vormt in ingevouwen toestand slechts een klein pakketje dat je makkelijk bij de rest van je bagage stopt.

Commuterrugzak

De commuterrugzak is een type dagrugzak die zich richt op het zogeheten woon-werkverkeer. Deze dagrugzakken zijn meer rechthoekig van vorm zodat er makkelijker boeken en mappen in kunnen. Over het geheel genomen, hebben deze tassen een laptop en/of tablet -vak. Vaak zijn er extra vakken voor het overzichtelijk opbergen van allerhande voorwerpen zoals oplaadsnoer, muis, telefoon, agenda, pennen, notitieblokken et cetera. Hoewel er wel degelijk rekening gehouden wordt met het zo prettig mogelijk dragen van lasten, komt de rechthoekige vorm van dit soort dagrugzakken de stabiliteit en draagcomfort niet ten goede. Commuterrugzakken worden gemaakt met het doel om laptops en andere elektronische apparatuur, boeken, documenten en alles wat je verder nodig hebt voor school of werk makkelijk te vervoeren.

Wandeldagrugzakken

De wandeldagrugzak is een rugzak waarbij het draagcomfort essentieel is. De vorm van de wandeldagrugzakken is zodanig dat het gewicht van de bepakking zich relatief dicht bij het lichaam bevindt. Hierdoor is het lopen met zwaardere bepakking makkelijker vol te houden. Dit soort dagrugzakken heeft gepolsterde schouderbanden en is vaak voorzien van een heupband – al dan niet gepolsterd. Het rugpand voelt comfortabel aan en zorgt, net als de heupband, voor stabiliteit. De wandeldagrugzakken zijn voorzien van handige opbergvakken voor bijvoorbeeld een regenjas of drinkfles en bevestigingsmogelijkheden voor wandelstokken, pickels of andere uitrusting voor (berg)wandelsport.

Fietsrugzakken

De fietsrugzak heeft een extra ventilerend meshrugpand wat ideaal is voor de meer aerobe activiteiten en duursporten. De afgeronde vorm van de dagrugzak zorgt voor meer draagcomfort en stabiliteit. De schouderbanden en heupband zijn in meer of mindere mate gepolsterd. De heupband loopt net wat langer door dan bij de wandeldagrugzakken en geeft daardoor meer stabiliteit. Dat is zeker geen overbodige luxe als je voorovergebogen op de mountainbike of racefiets zit. Verder kenmerkt dit soort rugzakken zich door de bevestigingsmogelijkheden voor een fietshelm en fietslampje. Vaak zijn er makkelijk toegankelijke vakken voor het opbergen van een fietspomp, reserveband en reparatiemiddelen. Wat bij deze categorie dagrugzakken ook niet ontbreekt, zijn de reflecterende details op de tas. Veiligheid op de weg begint immers bij goed zichtbaar zijn.  

Trailrunrugzakken

De trailrunrugzakken kenmerken zich door het kleine formaat. De inhoud van trailrunrugzakken zijn doorgaans 5 tot 15 liter. De trailrunrugzak bestaat vaak uit niet meer dan een vak voor een waterzak en nog een klein vakje voor wat kleine spulletjes. Tijdens het hardlopen heb je vaak niet meer nodig dan drinken, wat eten (energiegel of een reep) en een windjack. Bij trailrunrugzakken is stabiliteit en ventilatie belangrijk. De tas moet niet heen en weer slingeren op je rug tijdens het hardlopen. De stabiliteit wordt verkregen door het ventilerende meshrugpand en de heupband. De schouderbanden en heupband zijn in meer of mindere mate gepolsterd met een ventilerend schuim of zijn van gaas gemaakt. Ook de trailrunrugzak heeft omwille van de veiligheid reflecterende details.

Na deze beschouwing van de verschillende soorten dagrugzakken volgen nog een paar kanttekeningen. Ten eerste kun je voor het wandelen in principe alle dagrugzakken gebruiken, maar voor fietsen en hardlopen geldt dit niet. Hiervoor heb je een rugzak nodig die toegespitst is op deze activiteiten. Ten tweede is de wandeldagrugzak eigenlijk een allrounder. Je kunt de wandeldagrugzak ook gebruiken voor werk of studie, of op de wintersport en zelfs op de fiets. Houd er wel rekening mee dat je dan enkele concessies moet doen. Tenslotte zijn er ook dagrugzakken die multifunctioneel zijn. Ze zijn gemaakt voor zowel het wandelen als het fietsen doordat ze beschikken over specifieke opberg- en bevestigingsopties gericht op beide activiteiten.

Grootte van de dagrugzak

De literinhoud van dagrugzakken variëren in het algemeen van 5 liter tot 30 liter. Een gemiddelde dagrugzak is 20 tot 25 liter groot. Bedenk goed wat je mee wilt of moet meenemen. Ga je hardlopen dan neem je uiteraard zo min mogelijk mee: een waterzak, wat proviand voor onderweg en misschien een windjack. Trailrunrugzakken zijn er in 5 liter tot maximaal 15 liter. Voor fietsrugzakken geldt een gemiddelde literinhoud van 15 tot 30 liter. Een fietspomp, reserveband, reparatiesetje en wat gereedschap moet sowieso mee naast een jas of warme kleding, en eten en drinken. Wandeldagrugzakken variëren van 10 tot 30 liter. Als je een verrekijker mee moet nemen of een grote camera met een extra objectief dan zal je al gauw een grote dagrugzak nodig hebben. Eten, drinken, regenkleding of een trui, een EHBO setje en navigatiemiddelen (kaart, kompas en of GPS) zijn ook onmisbare items voor een dag wandelen en moeten ook een plek krijgen in de dagrugzak.

Bekijk alle dagrugzakken t/m 19 liter
Bekijk alle dagrugzakken 20 t/m 29 liter
Bekijk alle dagrugzakken 30 t/m 39 liter

Draagcomfort

Gemiddeld genomen zal je tijdens een wandeling of toertocht op de fiets de rugzak 6 tot 8 uur dragen. Dan is het uiteraard belangrijk dat de dagrugzak prettig zit en geen pijnlijke drukpunten oplevert aan het einde van de dag. Per slot van rekening wandel of fiets je voor je plezier. Het draagcomfort is afhankelijk van de pasvorm van de rugzak.

Draagsysteem en draagcomfort

Het draagsysteem wordt gevormd door het frame, het rugpand, de schouderbanden, de borstband en de heupband.

Framelengte

Het is van belang om te letten op de juiste ruglengte van de dagrugzak voor een optimaal draagcomfort. De meeste dagrugzakken zijn niet verstelbaar. Ze worden in standaard ruglengtematen geleverd. Er zijn ook modellen die in verschillende ruglengtematen worden uitgevoerd. Slechts enkele dagrugzakken hebben wel een verstelbaar draagsysteem waarbij het bevestigingspunt van de schouderbanden lager of hoger gezet kan worden. Daarnaast zijn er ook dagrugzakken die zowel in een unisexmodel als in een damesmodel worden uitgevoerd. De damesmodellen zijn relatief korter in ruglengte en hebben smallere schouderbanden in een S-vorm.

Rugpand

Stabiliteit is erg belangrijk tijdens buitensportactiviteiten. Je wilt niet dat je door de rugzak uit balans raakt met kans op vallen. Door een goed aansluitend rugpand én door goed inpakken zal de rugzak niet wiebelen.

Er bestaan grofweg twee soorten rugpanden:

  1. aansluitend rugpand
  2. ventilerend rugpand.

Ad. 1. Het aansluitende rugpand maakt direct contact met de rug. Er wordt gebruik gemaakt van luchtkanalen en openschuimstructuren in de polstering voor ventilatie. De mate van ventilatie is echter beperkt. Het voordeel is wel dat de tas stabieler op de rug zit en dat het gewicht dichter bij het lichaam geplaatst is waardoor je niet het gevoel hebt dat het gewicht je naar achteren trekt. Dit is ook beter voor de stabiliteit en het is minder vermoeiend bij het dragen van zwaardere lasten.

Ad. 2. Het ventilerend rugpand is een constructie van gaas dat aan het frame is vastgemaakt waardoor er ruimte ontstaat tussen het gaas en het rugpand. Het gaas maakt direct contact met de rug. Dit is een relatief stabiele draagconstructie. Maar in vergelijking met de aansluitende rugzak is deze constructie iets minder stabiel. De mate van ventileren is wel groter: lucht kan ongehinderd stromen tussen de rugzak en de rugzakdrager. Een nadeel is dat de rugzak door de halvemaanvorm lastiger in en uit te pakken is. Ook zal dit soort rugpanden eerder het gevoel geven dat het gewicht je naar achteren trekt. De last kan zwaarder aanvoelen waardoor je sneller vermoeid kan raken.

Heupband

Omdat dagrugzakken vanwege hun beperkte inhoud over het algemeen niet zwaar bepakt zullen worden, heeft de heupband bij dagrugzakken slechts een stabiliserende werking en geen gewichtsverdelingsfunctie zoals bij de grote trekkingrugzakken. Sommige dagrugzakken hebben geen heupband. Andere dagrugzakken hebben een niet-gepolsterde smalle heupband die vaak eenvoudig verwijderd kan worden. Weer andere tassen hebben korte gepolsterde wigvormige uitsteeksels als heupband met een smalle band ertussen. Een andere variant is de flexibele heupband van gaas. En dan zijn er nog dagrugzakken met een bredere en soms ook langere heupband met polstering.

Borstband

De meeste dagrugzakken hebben een borstband (met noodfluitje) die ervoor zorgt dat de schouderbanden op hun plaats blijven. De borstband is altijd in hoogte verstelbaar en dat is wel zo prettig voor vrouwelijke rugzakgebruikers.

Schouderbanden

De schouderbanden dienen mooi aan te sluiten op het lichaam voor beter draagcomfort. Ze kunnen in meer of mindere mate gepolsterd zijn. Hoe meer polstering hoe comfortabeler de tas draagt.

Anatomie van de tas

De organisatie van de dagrugzakken verschilt per type dagrugzak. Met organisatie wordt hier bedoeld de opberg- en bevestigingsmogelijkheden, de verschillende toegangen en extra opties.

Opening: klep of rits

Er zijn dagrugzakken met een klep aan de bovenkant die toegang biedt tot het hoofdcompartiment. Vaak hebben rugzakken met een klep minder aparte vakken. Een andere toegang is de rits overlangs. Hierdoor is de rugzak overzichtelijker waardoor je makkelijker bij je spullen kunt. Vaak hebben dit soort dagrugzakken meerdere vakjes. De ritsopening is wel kwetsbaarder, zeker met zwaardere lasten.

Uitbouwmogelijkheid

Bij dagrugzakken is het vrij zeldzaam dat je de inhoud van de rugzak kunt vergroten. Toch zijn er wel een aantal soorten dagrugzakken met een uitbouwmogelijkheid. De methode van uitbouwen kan verschillen: er zijn dagrugzakken met een rits overlangs aan de achterzijde waarbij de tas als een soort van harmonica uitvouwt en er zijn dagrugzakken waarvan de klep aan de bovenzijde hoger gezet kan worden.

Vakverdeling

Verder kunnen dagrugzakken voor- en zijvakken hebben van stretchmateriaal. Een voorvak is handig om bijvoorbeeld snel je regenjas weg te kunnen stoppen en zijvakken zijn heel handig voor drinkflessen. Sommige dagrugzakken hebben kleine vakjes op de heupband voor het makkelijk grijpen naar een snoepje of mueslireep.

Bevestigingsmogelijkheden voor specifieke benodigdheden

Dagrugzakken kunnen allerlei handige bevestigingsmogelijkheden hebben voor pickels, ijsbijlen, karabiners, wandelstokken, klim- of fietshelmen, ski’s, sneeuwschoenen, fietslampjes et cetera.

Drinksysteem

De meeste dagrugakken hebben een apart vak voor een waterzak en een opening voor een drinkslang. Deze drinksystemen zijn zeer handig voor fietsers en trailrunners. Je kunt drinken zonder te hoeven stoppen. Ook bij wandeldagrugzakken worden deze drinksystemen toegepast.

Regenhoes

Veel dagrugzakken zijn gemaakt van waterafstotende materialen en zijn dus niet waterdicht. Om je spullen in de dagrugzak toch droog te houden tijdens een regenbui, zijn er regenhoezen ontwikkeld. De meeste dagrugzakken hebben een geïntegreerde regenhoes. De regenhoes is vaak vernuftig weggestopt in een vakje aan de onderzijde van de rugzak. Er bestaan ook dagrugzakken zonder regenhoes. In dat geval doe je er verstandig aan om een regenhoes aan te schaffen. Regenhoezen voor dagrugzakken zijn namelijk ook los te koop bij de betere speciaalzaken.

Waterdicht

De waterdichtheid van de rugzakken kwam net al ter sprake. De meeste dagrugzakken zijn niet waterdicht. De dagrugzakken die wel waterdicht zijn, worden gemaakt van speciale materialen met een waterdicht laminaat. Ook zijn de naden en ritsen met een speciale afwerking waterdicht gemaakt. Verder hebben waterdichte dagrugzakken een speciale waterdichte opening. Waterdichte dagrugzakken bestaan veelal uit een groot hoofdvak met weinig tot geen afzonderlijke vakken.

Gewicht

Neem om gewicht te besparen alleen de noodzakelijke spullen mee voor onderweg. Kies niet een te grote dagrugzak, want hoe groter de rugzak hoe meer je geneigd bent mee te nemen. Als je je bagage zorgvuldig uitkiest en zoveel mogelijk let op het gewicht van de spullen die je meeneemt, kom je een heel eind.

Maar je kunt ook letten op het gewicht van de dagrugzak zelf. Naast de ‘normale’ dagrugzakken die tegenwoordig ook steeds lichter van gewicht zijn, zijn er ook speciale lichtgewicht dagrugzakken. Realiseer je wel dat lichtgewicht dagrugzakken minder draagcomfort bieden en dat ze minder lang meegaan. De stof is dunner en kwetsbaarder. De polstering in het rugpand, de schouderbanden en de heupband is minder of ontbreekt geheel. Daarnaast zijn de banden dunner wat eerder een snijdend gevoel kan geven. Deze factoren hebben een negatief effect op het draagcomfort. Verder zijn er minder mogelijkheden voor bevestiging van bepaalde uitrustingsstukken en zijn er minder extra opties zoals regenhoes en vakjes. Vaak zijn de gespen iel en minder stevig. Het is verstandig om alleen voor een lichtgewicht rugzak te kiezen als je met een lichte bepakking op pad gaat.

Proef op de som

Als je weet welk type dagrugzak je nodig hebt en aan welke eisen deze moet voldoen, ben je er nog niet. De dagrugzak moet namelijk ook comfortabel zitten. Iedereen is anders gebouwd en persoonlijke voorkeur speelt ook een rol. Wat bij de een comfortabel zit, kan bij de ander afschuwelijk aanvoelen. Het devies luidt: pas de rugzak eerst voordat je deze gaat kopen. Wil je de dagrugzakken proberen en/of meer informatie krijgen, kom dan naar een van onze winkels. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Cookies.

Met cookies en technieken die daarop lijken helpen we je beter en persoonlijker. Dankzij functionele cookies werkt de website goed. Ze hebben ook een analytische functie. Zo maken we de website elke dag een beetje beter. We laten je graag nuttige advertenties zien. Daarom gebruiken we technologie om je gedrag binnen en buiten onze website te volgen. Dat doen we op een anonieme manier. Meer weten? Lees hier alles over onze cookie- en privacyverklaring. Klik op 'Oké' om te accepteren. Kies je voor weigeren? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Wil je zelf bepalen welke cookies er geplaatst worden klik dan hier.
Noodzakelijke cookies
Personalisatie cookies
Analytische cookies
Marketing cookies
Logo