Hoe kies ik de juiste slaapzak?

Hoe kies ik de juiste slaapzak?

 | Keuzehulp
Zonder goede slaapzak geen goede nachtrust tijdens je kampeerreis. Een slaapzak is één van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting. Bij het kiezen van de juiste slaapzak moet je rekening houden met een aantal factoren. De belangrijkste hiervan lichten we toe in dit blog. Laat je ook eens adviseren in onze winkels en probeer de slaapzakken van jouw keuze bij ons uit! Uiteraard kun je onze collectie slaapzakken en lakenzakken 24/7 bekijken en bestellen in onze webshop.

Warmte

De vraag welke slaapzak warm genoeg is, is moeilijk te beantwoorden. Het liefst heb je een slaapzak die niet te warm is in de zomer maar toch lekker warm in de winter, die klein op te rollen is en zo weinig mogelijk weegt. Helaas is geen enkele slaapzak ideaal onder alle omstandigheden. Bedenk daarom goed welke activitetien je tijdens je reizen gaat ondernemen. Kies vervolgens een slaapzak die aan de meerderheid van die activiteiten voldoet.

Wat de warmte betreft zijn slaapzakken onderverdeeld in seizoenen. Bij elke slaapzak staat ook een (universele) temperatuurindeling vermeld. De comforttemperatuur geeft de minimum temperatuur aan waarbij de meeste mensen (zo'n 80%) nog comfortabel kunnen slapen. Er zijn veel factoren die bepalend zijn voor het verschil tussen een gezonde nachtrust en wakker liggen als gevolg van warmte of kou: temperatuur, hoogte, windsnelheid, luchtvochtigheid, gezondheidstoestand, inspannende activiteit, voeding, alcohol(!), etc. De temperatuurindeling voor slaapzakken is dus geen vast gegeven.

Een slaapzak met comforttemperatuur van 0 tot -5 graden (ook wel 3 seizoenen slaapzak genoemd) kun je een groot gedeelte van het jaar gebruiken. Ga je af en toe in de winter kamperen, dan is het de vraag of je een echte 4-seizoenen slaapzak (comforttemperatuur -5 tot -10) aan moet schaffen. Een 3-seizoenen mummie kun je in dat geval ook goed opwaarderen met een fleeceliner. Diezelfde slaapzak kun je ook in de zomer opengeritst gebruiken. Voor serieuze wintertochten gaat er natuurlijk niets boven een serieuze 4-seizoenen winterslaapzak. 

Mummy- en dekenmodellen

Er bestaan grofweg twee modellen slaapzakken: mummies en dekens. Mummymodellen zijn zo gesneden dat ze de lichaamsvorm zo veel mogelijk volgen. Je ligt dicht tegen de slaapzak aan en hij neemt lekker snel je lichaamswarmte op. Mummymodellen hebben een voorgevormde capuchon om warmteverlies via je hoofd en nek tegen te gaan. Het mummymodel is vanwege de efficiënte isolatie de beste keus voor iedere actieve buitensporter die de hoogste isolatiewaarde wil met het minste gewicht en het kleinste pakvolume.

Dekenmodellen bieden meer bewegingsruimte voor je benen zodat je je makkelijk kunt omdraaien. Ze kunnen in hogere temperaturen (ook thuis) als dekbed worden gebruikt. De comforttemperatuur van een dekenmodel is lager omdat de slaapzak meer ruimte heeft die je moet opwarmen. Vaak zijn dekenslaapzakken relatief zwaar en groot. Ze zijn dus vooral geschikt om mee te nemen tijdens autokampeervakanties en andere activiteiten waarbij het gewicht van je bagage niet veel uitmaakt.

Dons of synthetisch?

Slaapzakken hebben een vulling van dons of synthetisch materiaal. Beide vullingen hebben hun eigen kenmerken.

Donzen slaapzakken

Een slaapzak kan gevuld zijn met ganzen- of eendendons. Een donzen slaapzak is compact in te pakken, houdt warmte goed vast en is licht van gewicht. Dons voelt wat luchtiger aan waardoor je geen benauwde nachtrust hebt. Deze slaapzakken zijn duurder in aanschaf, maar gaan wel lang mee: zo'n 8 tot 12 jaar. Ook kan het dons worden bijgevuld. Een donzen slaapzak kan minder goed tegen vocht dan een synthetisch model. Er zijn wel modellen waarbij het dons waterafstotend is gemaakt, zodat de slaapzak beter tegen water kan. 

In de ene slaapzak zit meer dons dan in de andere. Dit wordt aangegeven met de term cuin, dat de zogenaamde vulkracht (fill power) van het dons aangeeft. Hoe hoger het cuin-getal, hoe meer het dons kan uitzetten en de lucht tussen het dons verwarmd wordt. Een slaapzak met 700 cuin dons is warmer dan een slaapzak met 500 cuin. Ook de zuiverheid van het dons -aangegeven met een percentage- is voor warmte van belang. Hoe hoger het percentage, des te groter (en dus warmer) is de verhouding van het warme dons ten opzichte van de veertjes in de vulling.

Synthetische slaapzakken

Een slaapzak met een synthetische vulling is vriendelijker geprijsd dan een donzen slaapzak. De kunstvezels in de vulling houden je lichaamswarmte goed vast, maar hiervan zijn er wel meer nodig; deze slaapzakken zijn dan ook zwaarder en minder compact dan donzen slaapzakken. Een synthetische slaapzak droogt wel sneller, en is dus een goede keuze voor mensen die veel op of rondom het water en in andere natte omstandigheden overnachten.

Klaar voor je keuze?
We hopen dat we je hiermee wat meer wegwijs hebben gemaakt in de collectie slaapzakken. Uiteindelijk geeft de temperatuur waarin jij lekker warm kunt slapen de doorslag. Wil je meer informatie of een slaapzak uitproberen? Neem contact met ons op of loop eens binnen bij een van onze winkels. Onze outdoor specialisten vertellen je graag meer!

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.