Buiten koken bij het kampvuur
Buiten koken kan het hele jaar door, zeker nu de dagen weer korter worden. In de frisse buitenlucht, op een mooie herfstdag of heldere winteravond, met een heerlijke stoofpot in een grote pan. En na het eten lekker nagenieten bij het vuur. Nu al trek gekregen? We geven je graag inspiratie én een recept voor een goede kom erwtensoep (mét of zonder vlees).
Met een gietijzeren pan, ook wel Dutch ovens genoemd, kun je alle kanten op: stoofpotten, vers brood, glühwein of een hartverwarmende soep. De pan hang je aan een driepoot of vuurbrug boven een vuurtje.
Zo’n vuurtje stoken, de pan opwarmen en gerecht gaar laten worden “kost” natuurlijk wat tijd. Daarom is buiten koken bij uitstek geschikt om met familie of vrienden te doen: tijdens een weekendje weg bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een outdoor Kerstdiner in je eigen achtertuin? Iedereen heeft een eigen taak: vuur maken, snijden, roeren, zorgen voor warme chocolademelk… slow cooking op z’n best.
Bij koken boven een kampvuur is een vuurschaal een mooie toevoeging. Wanneer je bovenop de schaal je vuurtje stookt, blijft de grond eronder netjes. Maar je kunt ‘m ook als grillplaat gebruiken: zet de schaal in het vuur en vul ‘m met alles wat je lekker vindt.
Koken op open vuur behoort niet altijd tot de mogelijkheden. Met een BBQ kun je kiezen: koken op vuur of met briketten. Veel gietijzeren pannen hebben een deksel met opstaande rand waar je kooltjes op kunt leggen. Zo wordt je gerecht aan alle kanten gelijkmatig verwarmd.
Recept: Oudhollandse erwtensoep
Voor een vega(n) versie vervang je de karbonades door op het laatst een paar handjes knapperig uitgebakken vega(n) spekjes toe te voegen.
Ingrediënten voor max. 6 personen
- 2 liter water
- 500 gram groene spliterwten
- 400 gram schouderkarbonade (weglaten voor vega versie)
- 1 grote ui
- 3 vastkokende aardappelen
- 400 gram knolselderij
- 2-3 winterpenen
- 1 prei
- 3 laurierblaadjes
- 40 gram bladselderij
- ½ tot 1 rode peper (optioneel)
- zout en peper
- 1 rookworst, evt. vega(n)
Suggesties voor erbij
- Roggebrood
- Vers (boeren)brood
- Katenspek of vegan paté
- Kruidenboter
Vul een grote pan met het water, de spliterwten en eventueel de karbonade. Breng alles aan de kook en zet het vuur daarna laag. Laat 30 minuten pruttelen. Verwijder opkomend schuim met een schuimspaan.
Prepareer intussen de groenten: snipper de ui en snijd de aardappelen, knolselderij en winterpeen in blokjes. Snijd de prei in ringen. Hak de selderij fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn.
Doe alle groenten samen met de laurier in de pan en laat de hele boel nog maximaal 90 minuten verder sudderen op laag vuur. Roer regelmatig. Voeg een scheutje water toe als de soep te dik wordt. De soep is klaar als de spliterwten uit elkaar zijn gevallen.
Neem eventueel de karbonades uit de soep, verwijder het bot en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze terug in de pan (of voeg hier de vega spekjes toe). Snijd de rookworst in plakjes en voeg toe. Verwarm de soep nog een paar minuten. Schep de soep in kommen en serveer met (rogge)brood en beleg.
> Bekijk onze producten om buiten te koken