Verantwoorde kleding van Patagonia

Verantwoorde kleding van Patagonia

14 april 2023 | Nieuws

 

Met bovenstaande woorden gaf Yvon Chouinard in 2022 zijn bedrijf Patagonia weg aan de aarde.

Patagonia werkt hard aan een betere wereld. Zo investeren ze actief in de aarde door elke euro winst te doneren aan organisaties die zich inzetten voor het klimaat en die de natuur beschermen. Dit is een nieuwe stap vooruit om kracht bij te zetten bij hun missie: “We’re in business to save our homeplanet”.

1. Het begin van Patagonia

Patagonia is in 1957 opgericht door de fanatieke klimmer Yvon. Hij kon zelf geen betaalbaar kwalitatief klimmateriaal vinden en besloot dit zelf te maken. Door de lokale populariteit besloot Yvon het bedrijf Chounaird Equipment op te richten. Hij kwam er tijdens het produceren van zijn klimmaterialen al snel achter hoeveel impact producten op het klimaat hebben. Ondanks de grote populariteit stopte hij al snel met het produceren van zijn pitons om alternatieven te creëren, die minder schade aan de berg toebrengen.

Na een korte reis in Schotland kwam Yvon erachter hoe sterk de dikke katoenen rugbyshirts in Schotland zijn. Hij begon met het importeren van rugbyshirts. Dit is de start van het produceren van hoogwaardige en kwalitatief sterke klimkleding.

2. Duurzame innovatie in de kledingindustrie

Door continue innovatie probeert Patagonia de impact op de aarde te verkleinen. Ze zijn overgeschakeld op biologisch katoen, ze maken polyester uit gerecyclede PET-flessen en ze maken waterdichte jassen zonder PFC-chemicaliën erin. Daarnaast maakt Patagonia een verschil door zo kwalitatief mogelijke kleding aan te bieden. Hoe langer een kledingstuk meegaat, hoe kleiner de impact op de planeet.

3. Levenslang gratis reparatie

Hoewel kleding produceren met een zo’n min mogelijke impact belangrijk is, blijft hergebruik van kleding de meest duurzame optie. Vandaar dat Patagonia in 2013 WornWear heeft opgericht. Met WornWear richt Patagonia zich op het repareren van kleding, zodat elk kledingstuk weer een nieuw leven krijgt. Elk Patagonia-kledingstuk mag dan ook levenslang gratis gerepareerd worden door Patagonia. Hiermee gaat Patagonia tegen de ‘fast fashion’ van de mode-industrie in.

4. Social impact

Deze reparaties gebeuren in het Amsterdamse United Repair Centre, waar Patagonia sinds vorig jaar een samenwerking mee heeft. Doormiddel van deze samenwerking, worden de reparaties dichter bij huis gedaan en dus duurzamer en sneller gerepareerd. Daarnaast wordt er ook social impact gemaakt, doormiddel van het creëren van arbeidskansen voor mensen met een vluchteling-achtergrond, jongeren en andere personen met een afstand van de arbeidsmarkt.

> Bekijk onze collectie van Patagonia 

 

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.