Outdoor boekentips en winactie

Outdoor boekentips en winactie

15 juni 2020 | Nieuws

Thuis op de bank of in bed, onderweg in de trein en op reis: een boek moet voor mij binnen handbereik liggen. Mijn leeshonger is zelfs zo groot dat ik als ik op reis ga zonder blikken of blozen een dikke pil in mijn verder zo minimalistisch mogelijk ingepakte rugzak prop (want ik wil een boek kunnen aanraken en ruiken). Op reis gaan vergt nogal wat van mijn budget en dat budget is beperkt. De oplossing: boeken lezen die gaan over buiten zijn, de natuur en alle avonturen die je daarin kunt beleven. In dit blog vind je een tien boeken waarmee je je zó in een andere wereld waant.

A Walk in the Woods (Terug in Amerika) – Bill Bryson

Bill Bryson neemt je mee op een wandeling, en niet zomaar eentje: hij besluit om de Appalachian Trail te lopen, een tocht van duizenden kilometers die zich uitstrekt van de staten Georgia tot aan Maine aan de oostkust van de VS. Tijdens zijn worstelingen met zijn rugzak, blaren en zijn nukkige vriend Stephen beschrijft hij met veel kennis en humor de natuurhistorie van dit legendarische langeafstandpad. Uiteraard ontmoet hij een scala aan wandelaars (van grammenjagers tot zogenaamde trail angels), en her en der een beer. Aanrader voor iedereen die droomt van lange zwerftochten!

The Living Mountain – Nan Shepherd

Of je dit pareltje nu leest in het Engels of in de Nederlandse vertaling (de Levende Berg), Nan Shepherd betovert je onmiddellijk met haar observaties van het schitterende en ruige Schotse Cairngorms gebergte. Waar veel avonturier-auteurs focussen op het bereiken van de top van de berg, schetst Shepherd een poëtisch en meditatief beeld van haar zoektocht naar de essentie van de natuur in dit gebied. Een prachtig boekje met fijngevoelige observaties.

De acht grote lessen van de natuur – Gary Ferguson

In een wereld vol verstedelijking, smeltende poolkappen en ontbossing bekruipt ons gemakkelijk het gevoel dat we de relatie met de natuur zijn kwijtgeraakt. De ecoloog Ferguson draait die gedachte om: wij zijn verbonden met alles wat leeft, maar dat zijn we even kwijtgeraakt. Aan de hand van acht thema’s –van bomen via dolfijnen tot insecten- en ondersteund met hedendaagse wetenschappelijke inzichten laat dit boek zien hoe we ons weer verbonden kunnen voelen met de natuur.

Wild – Cheryl Strayed

Een modern coming of age verhaal met alle ingrediënten: leven en dood, ontmoeting en afscheid, jezelf en anderen verliezen en opnieuw weer vinden, angst en plezier. En dat allemaal op die andere grote Amerikaanse langeafstandsroute: the Pacific Crest Trail in het westen van de Verenigde Staten. Op het dieptepunt van haar leven besluit Cheryl om zonder enige training en met een veel te zware rugzak deze tocht van 1700 kilometer te gaan lopen. Geplaagd door extreme weersomstandigheden, te kleine schoenen, ratelslangen en eenzaamheid. Maar gaandeweg het verhaal komt er steeds meer ruimte voor de schoonheid van de natuur, doorzettingsvermogen, inzichten en bijzondere ontmoetingen. Een boek dat je laat huiveren en wegdromen tegelijk.

Mount Everest: op weg naar de hemel – Wilco Dekker

Een boek over het bereiken van de top kan in dit lijstje toch niet ontbreken. Bergbeklimmer Wilco Dekker vertelt niet alleen over zijn toppoging van de Mount Everest, maar ook over de reis die hij aflegde om tot het besluit te komen om de berg der bergen te gaan beklimmen. Een onvervalst klimmersverhaal over ontberingen, euforie, tegenslagen, bewustwording en vooral: vallen en opstaan tot je ervan overtuigd bent dat je je doel kunt bereiken. Een boek voor iedereen die wel eens een stapje buiten z’n comfortzone wil wagen.

Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans

Nog een verhaal over een ongetrainde hoofdpersoon die zichzelf kwijtraakt in de wildste wildernis. De jonge geoloog Alfred gaat barstend van de ambitie mee op een onderzoeksreis in het drassige Finnmark in het noorden van Noorwegen. Al gauw volgt de eerste tegenslagen: hij krijgt niet de onderzoeksgegevens die hem waren beloofd, hij kan zijn expeditiegenoten niet bijbenen, zijn uitrusting is gebrekkig en hij wordt geplaagd door slaapgebrek en myriaden muggen. Een boek dat zich laat lezen als een meeslepend avontuur, maar ook als psychologisch meesterwerk. Nog meer wegdromen bij Noorse landschappen? Kijk dan zeker de verfilming!

Mijn leven in de wildernis – Miriam Lancewood

Van de Achterhoek naar Nieuw-Zeeland. Miriam ging op zoek naar de ultieme vrijheid en vond deze in de ruige bergen van het Zuidereiland. Samen met haar man Peter kiest Miriam voor een geïsoleerd leven, zoveel mogelijk eenvoud en (over)leven in primitieve omstandigheden. Een inspirerend verhaal over keuzes en geluk, dat de vanzelfsprekendheid van ons dagelijkse comfort in een ander daglicht zet.

Into the Wild (De wildernis in) – Jon Krakauer

In tegenstelling tot de bekende verfilming is het verhaal over de zwerftochten van Christopher McCandless geschreven als een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek. Krakauer gaat op zoek naar de drijfveren van deze jonge student die alles en iedereen achter zich liet, z’n auto in brand stak, al zijn spaargeld aan een goed doel gaf en de wildernis van Alaska introk.

The Salt path (Het zoutpad) – Raynor Winn

Wat doe je als je huis en haard kwijtraakt en te horen krijgt dat je levenspartner ernstig ziek is? Dan laat je alles achter, hijst een rugzak op je schouders en gaat lopen tot je niet meer verder kunt. Raynor Winn en haar man overkomt dit allemaal. Ze besluiten om samen op weg te gaan en het South West Coast Path te gaan lopen. Tijdens hun reis vol moeilijkheden komen ze dichterbij elkaar, gaan ze nieuwe ontmoetingen aan en ontdekken ze de helende kracht van de natuur.

Wanderlust: een filosofische geschiedenis van het wandelen – Rebecca Solnit

Waarom wandelen we eigenlijk? De één om het hoofd leeg te maken, de ander loopt in protestmarsen, een derde gaat op zoek naar zichzelf tijdens een pelgrimstocht. Wandelen doen we al sinds we rechtop kunnen staan, en Rebecca Solnit verbindt onze wandel-evolutie met belangrijke wandelaars uit onze geschiedenis. Een fascinerend boek over de relatie tussen denken en lopen (en andersom).

Lopen over de grens - Katja Staartjes

Nepal heeft in de uiterste hoeken twee drielandenpunten. Katja Staartjes en Henk Wesselius besloten om te voet deze punten met elkaar te verbinden. Wat volgde was een spectaculaire tocht van 2000 kilometer dwars door de Himalaya. Ontzagwekkende natuur, bijzondere ontmoetingen en ontelbare hoogtemeters vielen hen ten deel. Een andere rode draad in dit prachtige verslag zijn grenzen: de grenzen die de natuur je oplegt, grenzen die door mensen zijn gemaakt en grenzen aan je eigen kunnen.

Mis je een boek in dit rijtje? Vertel het ons en win!

Lijstjes zijn vaak persoonlijk. We kunnen ons voorstellen dat we vast een must-read vergeten zijn. Welk boek mag volgens jou zeker niet in dit lijstje ontbreken en waarom? Vertel het ons via info@kathmandu.nl. Onder de leukste inzendingen verloten we 5 exemplaren van het boek Mount Everest – op weg naar de hemel van Wilco Dekker.

Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.