Icebreaker 7-Day Challenge - Review

1 shirt. 7 dagen.

Vorige week heeft een deel van het Kathmandu-team één week één t-shirt van merinowol van Icebreaker gedragen. Zonder het tussentijds te wassen. En wat hebben ze het t-shirt uitgedaagd! Werken, sporten, niets is te gek. Hoe ze dat is bevallen lees je hier!

Goed voor jou én voor de planeet!

Zoals je weet is merinowol een wondervezel. Het is zacht, ademend en geurbestendig. Hierdoor kan kleding van merinowol vaker en langer gedragen worden zonder het te wassen. Wij geloven dat kleding gemaakt van natuurlijke vezels helpt de wereld te verduurzamen. Merinowol is een jaarlijks hernieuwbaar materiaal wat onze afhankelijkheid van plastic aanzienlijk kan verminderen. Daarnaast besparen we kostbaar water door minder te wassen. Het dragen van merinowollen kleding is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de planeet!

De werking van wol

Keratine, een eiwit, vormt de bouwsteen van de wolvezel. De wolvezel is gekruld in een spiraalvorm waardoor lucht kan worden vastgehouden en daarom isoleert wol goed. Wanneer het kouder is, wordt de kou door de wolvezel tegengehouden en wanneer het warm is, absorbeert de wolvezel de warmte. Daarom werkt wol temperatuur regulerend. Wol kan wel 35% van zijn gewicht aan vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Dat komt door de keratine. De keratine neemt vocht op en geeft het geleidelijk aan weer af aan de buitenlucht. Wol ademt en voert het vocht door de vezel heen af. Wol werkt dus heel goed vochtabsorberend waardoor je minder zweterig aanvoelt. Doordat de wol meer vocht absorbeert en doorgeeft aan de buitenlucht en langer droog blijft, krijgen bacteriën minder kans zich te ontwikkelen en gaat wol minder snel stinken. Daarnaast is wol is van nature elastisch en veert het terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Wol is brandwerend en wol is in beperkte mate zelfs UV-werend.

Het Icebreaker Tech Lite t-shirt

 1. De eerste indruk

De eerste indruk is van het Icebreaker Tech Lite t-shirt is positief! Het shirt is zacht, sluit mooi aan en zit erg comfortabel. De stof voelt dun aan en schijnt een beetje door, maar hier zie je niks van tijdens het dragen van het t-shirt. De structuur is zo fijn dat de stof er niet uitziet als wol. Het t-shirt heeft een casual uitstraling en kan hierdoor prima gedragen worden naar werk, de sportschool of een borrel op het terras. 

2. De pasvorm

Het t-shirt heeft een normale pasvorm en valt naar maat. Niet te los, niet te strak. Het valt mooi bij de schouders en het middel, maar is wel redelijk lang. Dit maakt het zeer geschikt voor langere mensen. Maar als je het t-shirt in je broek stopt, dan zie je dit niet meer. 

3. Hoe voelt de stof?

De stof voelt fijn, zacht en comfortabel aan. Zelfs als je niet tegen het gekriebel van gewoon (schuur)wol kunt voelt het bijna alsof je het t-shirt niet aan hebt. Ook tijdens een warme zomerdag of inspanningen.

4. De temperatuur/vochtregulatie

Die is top! (Blijft) heerlijk aangenaam. Tijdens intensieve activiteiten en warme (weers)omstandigheden neemt de stof het vocht goed op. Het duurt lang voordat de stof verzadigd is en het vochtig aan gaat voelen. De stof blijft dus heel lang droog. Maar als de stof nat is, dan blijft de stof nog steeds goed temperatuur reguleren. Het T-shirt houd je dus ook warm als het nat is en je koelt dus niet (ongewenst) af. Bij wisselende inspanningen en wisselende warmteproductie houdt dit T-shirt de temperatuur op een constant niveau. Je raakt niet oververhit en je koelt niet af. Je voelt je dus niet klam, zweterig, koud of heet. Er is echter wel een aspect dat van invloed is op de temperatuurregulatie van wol en dat is de kleur van je t-shirt. Een zwart kledingstuk voelt toch sneller branderig in de zon, dan een lichte kleur. Maar dit staat los van de wol. ;-)

5. Blijft het shirt fris?

De eerste paar dagen blijft het shirt bij iedereen fris, maar na de vierde dag wisselen de resultaten. Waar de een geen zweetlucht ruikt na het shirt vier dagen gedragen te hebben, begint het bij de ander toch wat te ruiken. Maar na een nachtje luchten ruikt het shirt gelukkig weer helemaal fris. Zelfs na intensieve (sport)activiteiten! En na zeven dagen hoeft het, na het iedere nacht te laten luchten, zelfs niet in de was! Zelfs niet na een avondje rond het kampvuur, waarbij alle andere kleding toch echt een wasbeurt nodig had. 

Eindoordeel

Steef - M’n conclusie is dat het shirt mooi aansluit op mijn lange slanke lichaam, het is zacht, kriebelt niet en houd me goed op temperatuur. Ik ben er zeker van dat het shirt ook na 2-3 weken nog net zo fijn zit als de eerste dag.

Mascha - Super fijn shirt! Echt een aanrader voor wie lichtgewicht wil reizen, niet te veel kleding mee wil of kan nemen en/of niet makkelijk kan wassen onderweg. En voor wie van natuurlijke materialen houdt. Je kunt niets anders dan blij zijn met zo'n wolletje om je lijf! 

Marijke K - Ik heb het shirt 7 dagen gebruikt en met sporten, wandelen en werken aangehad. Na het sporten liet ik het shirt wel even uitwaaien zodat het fris bleef. Op woensdag was het 26 graden, en ik had het toen aan met wandelen en het viel me alles mee hoe warm ik het in het shirt had. Het klopt dus wel, merinowol is wonderwol. Het is zacht, ademend en geurbestendig. Ik zou het shirt zeker aanbevelen als iemand op vakantie gaat en niet veel mee wil nemen. Het shirt blijft fris en in model.

Linde - Ik ben erg enthousiast over deze challenge en hoe het shirt het gehouden heeft deze 7 dagen! Ik heb al meer merinowollen kleding en was altijd al fan van de zachtheid en het feit dat het weinig geurtjes opneemt, maar ik had nog nooit 1 shirt zo lang achter elkaar gedragen en er zo veel activiteiten in gedaan. Los van dat ik het 7 dagen heb gedragen in een week waar het gemiddeld elke dag rond de 23 graden was, heb ik deze week:

⁃ 1 uur intensieve krachttraining gedaan

⁃ 71 km gefietst

⁃ Zo’n 3 km gewandeld

⁃ Veel aan m’n scriptie gewerkt, aangezien de deadline 8 juli is heb ik daarbij vast ook wel wat lopen ‘stresszweten’...

Ik heb het shirt dus echt uitgedaagd denk ik! Ik ben door deze challenge dus een nog grotere fan van merinowollen kleding geworden en kan het anderen zeker aanraden. Als mensen mij nu nog zouden vragen of het nou echt zo is, dat merinowol minder snel gaat stinken, kan ik vol overtuiging ‘ja’ zeggen en ze over deze challenge vertellen. Daarnaast heb ik genoten van het enthousiasme en de interesse van de mensen die mijn ervaring tijdens deze week hebben gevolgd, ik hoop dat ik wat mensen heb mogen inspireren:)

Groene tips van onze Challengers

Groene tip 1. Gebruik nooit deodorant als je wollen kleding draagt. De deodorant sluit de wolvezels af waardoor wol niet meer ademt. Daardor kunnen bacteriën zich beter ontwikkelen en gaat de wollen kleding sneller en meer stinken.

Groene tip 2. Was wollen kleding die je als eerste laag draagt nooit met wasmiddel met toegevoegd lanoline (wolvet), want dan verstik je de wolvezel. De wolvezel kan dan geen vocht opnemen,  verdampen en afvoeren, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. En dan gaat wol juist heel erg stinken! Wasmiddel met lanoline is alleen geschikt voor wollen kleding die als buitenste laag dient, zoals wollen jassen, dikke winddichte truien of vesten. Door wasmiddel met lanoline wordt deze kleding waterafstotend. Was wol zo min mogelijk en hang het uit. Als wol gewassen moet worden, gebruik dan een wolwasmiddel, want dit soort wasmiddelen breekt geen keratine af.  Zo gaat je wollen kleding langer mee en blijft de anti-bacteriële werking behouden.

Dagboek van de Challengers

Dag 1

Steef - De werkdag begint met schoonmaken in de winkel, stofzuigen is een klusje waar ik het altijd warm van krijg maar het shirt doet z’n werk, geen zichtbare zweetplekken of klam gevoel.Na de werkdag heb ik nog een wandeling gemaakt en het shirt zit nog net zo fijn als het begin van de dag.

Marijke S - Maandag is mijn vrije dag. Ik heb allerhande klussen in en om het huis gedaan. 

Sascha - Het is mijn vrije dag en ik heb niet veel op de planning staan. Toch doorstaat het shirt twee kleine testen: koken met véél ui en knoflook, en een lange wandeling in de avondzon.

Linde - Tijdens de krachttraining (1 uur) op dag 1 werkt het prima temperatuurregulerend, alleen tijdens het hardlopen voelde het wat warmer dan normaal in mijn dunne, synthetische shirt, maar dat is niet zo gek bij wol. Ik heb wel flink gezweet tijdens die training, maar ik stonk achteraf niet, het shirt nam wel meer vocht op dat m’n synthetische shirts waar ik normaal in sport en bleef ook langer nat. Maar het werd niet klam of koud, doordat de wol goed temperatuurregulerend werkt, dus dat is erg fijn. Het shirt rook na de training vooral naar natte wol, maar niet naar zweet. Activiteit: 1 uur krachttraining en ongeveer 3km wandelen

 

Dag 2

Steef - Een rustige dag, heb ’s ochtends een flinke wandeling gemaakt en ben de rest van de dag in huis bezig geweest. Wisselende omstandigheden zijn geen probleem, het maakt niet uit of je flink beweegt of stilzit, merino blijft comfortabel in elke situatie.

Marijke S - Vandaag moest ik werken in een ander filiaal dan gebruikelijk. Dat betekent voor mij een langere reistijd. Ik ga altijd (weer of geen weer) met de fiets naar het station. Ik had bijna de trein gemist, ik ga altijd net aan op tijd weg, maar nu eigenlijk een beetje te laat. In Amsterdam moest ik overstappen op de trein naar Utrecht. Op de terugweg had de trein ruim drie kwartier vertraging. Het was druk en ik stond hutjemutje op een veel te warm balkon (geen airco terwijl het warm weer was). In ieder geval lekker lopen zweten. Maar door het wollen T-shirt voelde ik me niet plakkerig en oververhit.

Sascha - Deze dag pak ik de fiets naar de winkel in Amsterdam. Het is erg druk en dat betekent: veel klanten helpen en tussendoor flink sjouwen met spullen en zware dozen. In het magazijn steek ik af en toe stiekem m’n neus in het shirt maar er valt geen zweetgeur bespeuren.

Linde - ik heb het shirt lekker de hele nacht laten luchten op een hanger voor mijn open raam. De volgende ochtend rook ik enkel een restje van m’n deodorant maar geen zweetlucht, zelfs niet na die training van gisteravond, top! Aan het einde van de dag, na oa 26 km te hebben gefietst rook ik toch wel een wat muffige geur bij m’n oksels. Ik kan in het zwarte shirt nu ook lichtjes een verkleuring onder m’n oksel zien. Activiteit: 26 km fietsen en verder vooral achter mijn laptop gezeten.

 

Dag 3

Steef - Een dag van lopen en klussen, een vriend heeft hulp nodig met wat werk in z’n huis. Geen probleem voor m’n Icebreaker! Nog steeds ruikt het shirt fris en zacht.

Marijke S - Het was warm weer. Ik kreeg het al lekker warm op de fiets. De trein heeft wel airco, maar deze stond niet aan of werkte niet afdoende want het was warm in de trein. Op mijn werk is er gelukkig wel airco en kon ik mooi even afkoelen. Maar dankzij het merinowollen T-shirt koel je niet te veel af en blijft je lichaamstemperatuur redelijk constant.

Sascha - Fysiek weinig uitdaging: ik breng de dag door op kantoor in Utrecht. Buiten is het benauwd en heet. Op weg van en naar het werk en tijdens de lunchpauze zoek ik expres de zon op en loop ik mijn rondjes. Ik zweet, maar ik raak niet oververhit. Het shirt voelt zelfs verkoelend aan en is binnen minuten weer droog. En: nog steeds geen stank!

Linde - Ik ruik de volgende ochtend in de ene oksel wel heel lichtjes zweetgeur als ik m’n neus er echt in druk. Maar als ik het shirt gewoon draag en deodorant op heb ruikt het prima. Het voelt ook nog steeds prettig. Vandaag is het 27 graden maar de temperatuurregulatie en ademend vermogen is top, ik krijg het niet te benauwd in het shirt, en ook als ik wat meer zweet, voelt het niet klam of stroef maar gewoon nog prettig op de huid. Activiteit: 14 km fietsen, 2,6 km wandelen.

 

Dag 4

Steef - Drukke werkdag, nieuwe vracht binnen en volop klanten. Dit zijn de dagen waarop het shirt goed getest wordt.. klanten kijken me verontwaardigd aan als ik uitleg dat het shirt echt niet gaat stinken, maar na een snuffel bevestigen ze het toch!

Marijke S - Ik had wederom bijna de trein gemist want ik ging weer eens ouderwets te laat van huis en heb de drie kilometer naar het station binnen zeven minuten gefietst. Aangekomen op het station moest ik de trap op rennen en een heel stuk op het perron rennen. Ik kon nog net op tijd de trein inspringen. 's Avonds heb ik op mijn zolder een uurtje krachttraining gedaan. En nog steeds is mijn T-shirt geurloos. het T-shirt voelt erg comfortabel aan. 

Sascha - Alweer een warme dag in Utrecht. Ik werk achter de schermen aan onze website, maar ben ook veel fysiek in de weer. Het resultaat van alle inspanningen: een lichte zweetlucht in het shirt. Ik onderdruk neiging om het in de was te gooien en hang het ’s avonds netjes op z’n hanger.

Linde - Dag 4: zelfde als dag 3, na uithangen ‘s nachts ruik ik als ik echt de oksel ruik wel heel lichtjes zweetgeur, maar valt me nog alles mee. Als ik het shirt draag met deo ruikt het echt nog helemaal prima. Veel aan scriptie gezeten vandaag, dus vooral stilzitten achter de laptop. ‘S avonds ben ik naar een borrel van mijn master gegaan. Dit vond ik vooraf wel even spannend, zo’n sociale activiteit, normaal zou ik daar een schoon shirt voor aantrekken. Maar gelukkig rook mijn merinowollen shirt nog prima fris, dit werd ook bevestigd door enkele medestudenten. Het was daarnaast leuk om te merken dat mensen de challenge interessant vonden en benieuwd waren naar mijn ervaring. Vandaag heb ik 10 km gefietst. Ook in de regen, dus dat is zweten met deze temperaturen, zelfs als je goed ademende regenkleding hebt. Maar ook na het fietsen door de regen ruikt het onder mijn oksels vooral naar ‘natte wol’, maar stinkt het niet naar zweet. Activiteit: 10 km fietsen.

Dag 5

Steef - Weer een drukke dag, veel klanten en warm weer. Na de werkdag had ik nog zin in een flinke wandeling en kon lekker meteen door in hetzelfde shirt.. nog steeds zacht, fris en comfortabel.

Marijke - Thuiswerkdag. Geen gesprint op mijn fiets naar het station. In de vroege avond toen het zonnetje nog volop scheen, ben ik gaan trailrunnen in de duinen. Ik woon op een steenworp afstand van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ik heb een klein rondje gedaan van ongeveer drie kilometer, maar wel lekker lopen zweten. 

Sascha - Het nachtje luchten heeft geholpen: geen zweetlucht meer te bekennen. Het is mijn laatste werkdag van de week en ik kan vol vertrouwen onder de mensen komen. ’s Avonds pakken we de trein en fiets naar het bos: tijd om buiten te spelen! Vuurtje aan, biertje erbij en het weekend kan beginnen.

Linde - je kunt nu wel echt goed zien dat het shirt al veel zweet te verduren heeft gehad. Onder de oksel zie je aan de buitenkant nu lichtjes een witte rand waar het zweet zich heeft afgezet. Het ruikt nu ook echt wel meer naar zweet onder de oksels van m’n shirt. Is nog wel te doen als je het met deodorant draagt, maar ik ben benieuwd, ik moet namelijk nog 3 dagen, waarvan 1 waarbij ik ook klanten ga helpen in de winkel, dus ik hoop dat het dan nog lekker ruikt! Op dag 5 heb ik qua lichamelijke inspanning 7km gefietst, verder veel achter m’n laptop gezeten en aan mijn scriptie gewerkt. Activiteit: 7 km fietsen.

 

Dag 6

Steef - Weer op werk, een korte werkdag maar daardoor niet minder intensief. Vervolgens op familiebezoek en ook hier weer lichte verontwaardiging over de kwaliteiten van merino. Toch is het shirt op dag 6 nog steeds fris, alleen bij de oksels vang ik wat zweet, maar de geur blijft niet hangen en het is snel weer droog.

Marijke S - 's Ochtends voor de zekerheid even mijn T-shirt geïnspecteerd en het stinkt nog steeds niet. Vandaag moest ik weer werken in de winkel. merinowol, en eigenlijk alle wolsoorten, is het perfecte materiaal voor kleding. Merinowol heeft een voordeel ten opzichte van andere wolsoorten en dat is dat het niet kriebelt. Maar Noorse schapenwol of texeler wol is net zo perfect als merinowol als het aankomt op vocht- en temperatuurregulatie en zelfreinigend vermogen. Dit dunne T-shirt van Icebreaker voelt fragiel aan en dat is het ook. Als je dit T-shirt met een rugzak gaat dragen, zal het sneller stuk gaan. Voor wol in het algemeen geldt dat het sneller slijt maar het is wel het allerbeste materiaal voor je buitensportkleding. Wat betreft dit T-shirt, het draagt comfortabel, het stinkt niet na intensief gebruik en het voelt prettig aan. Wat betreft de pasvorm is het ook goed alleen een beetje te lang. Een minpuntje is dat de stof heel dun is en een beetje doorschijnt. Een ander minpuntje is dat al binnen een week de stof hier en daar wat gaat pluizen. Maar het T-shirt krijgt van mij toch een dik verdiende negen!

Sascha - Gelukkig heb ik extra kleding meegenomen want bijna alles wat ik de vorige avond aan had, stinkt naar kampvuur…. Op mijn Icebreaker shirt na! Geen rook, geen zweet, ik ben blij. Het is zo’n prachtige zomerdag waarop je alleen maar buiten wilt zijn. We lezen in de ochtendzon, maken een lange wandeling in het bos en springen ’s avonds weer op de fiets. Het shirt houdt zich de hele dag goed. ’s Avonds ruikt het een beetje naar zweet, maar het is nog acceptabel.

Linde - het shirt ruikt na ’s nachts luchten prima, zelfde verhaal als de afgelopen dagen: als je onder de oksel echt ruikt, hangt er wel een zweem van zweetlucht, maar als je het draagt met deodorant ruikt het nog prima. Vandaag werkte ik in de winkel en dat ging ook goed! Volgens collega’s rook ik gewoon nog prima en ik heb het met enkele klanten ook over de challenge gehad wanneer ze benieuwd waren naar de voordelen van merinowollenkleding. Naast dat ik in de winkel heb gestaan heb ik ook 7 km gefietst. Activiteit: van 12-17 in winkel staan en 7km fietsen.

 

Dag 7

Steef - De laatste dag begint als de eerste, met intensief de winkel stofzuigen. Ik merk geen verschil met dag 1, het shirt zit nog net zo comfortabel en ook deze dag loop ik met trots in Icebreaker.

Marijke S - Zondag is mijn vrije dag. Het was heerlijk wandelweer: lekker zonnig, blauwe lucht met stapelwolken. Het was wel warm, maar niet te warm. Ik heb een wandeling gemaakt van ongeveer 25 kilometer. Ik heb wel lopen zweten en het T-shirt voelde wat vochtig aan, maar het was nog steeds comfortabel. En nog steeds rook mijn T-shirt niet naar zweet.

Sascha - De laatste dag van de challenge. Het is zweten geblazen bij het verpotten van een aantal hardnekkige planten en tijdens een fietstocht in Amsterdam. Ik ben blij dat het shirt ’s avonds in de was kan, maar ik weet dat ik het nog wel een paar dagen langer aan had kunnen houden als dat nodig was geweest.

Linde - Wat betreft de geur: die is eigenlijk constant gebleven, de lichte zweetgeur die erin is gekomen na dag 2 is gebleven maar niet verergerd. Het shirt zelf voelt nog heerlijk, fijn zacht en ook onder mijn oksel, waar je dus wel een zoutafzetting kunt zien, voelt het niet ‘crunchy’ maar gewoon nog soepel. Vandaag is het een beetje benauwd warm weer, maar het shirt blijft goed ademen en de temperatuur reguleren en blijft prettig voelen. Ook vandaag 7 km gefietst. Activiteit: 7 km fietsen.

 Icebreaker Tech Lite T-shirt

afbeelding voor product Icebreaker Tech Lite II Short Sleeve Tee 0A59IY-IB069 shirts en tops
Icebreaker Tech Lite II Short Sleeve Tee 0A59IY-IB069 shirts en tops
69.95
afbeelding voor product Icebreaker Tech Lite II SS Tee Women's 0A59J9-IB001 shirts en tops
Icebreaker Tech Lite II SS Tee Women's 0A59J9-IB001 shirts en tops
69.95
Om de beste gebruikerservaring te bieden maakt onze website gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de standaardinstellingen. Bekijk onze privacy beleid hier.